Graniceri granita deschisaLa sfârșitul săptămânii trecute a fost sărbătoare mare și la Grăniceri. Dacă duminică s-a desfășurat un program cultural-sportiv, sâmbătă a fost o zi mai deosebită deoarece a cuprins o scurtă festivi­tate oficială ocazionată de deschiderea punctului de trecere a frontierei dintre localităţile Grăniceri şi Aletea (Elek).
Acesta este deschis temporar în fiecare an, două zile în luna august, când conform tradiţiei localnicii din cele două localități au sărbători comune, la Grăniceri fiind sărbătorite zilele comunei. Momentul deschiderii graniței s-a făcut în prezența primarilor din cele două localități de graniță iar mai apoi, după cum ne preciza Petru Claudiu Bătrânuț – primarul comunei Grăniceri, o delegație din Grăniceri și numeroși localnici au fost oaspeții localității Aletea (Elek) din Ungaria, aici fiind organizată încă o ediție a manifestării „Întâlnirea Mondială a Aletenilor“. Cu această ocazie s-a depus și o coroană de flori în memoria aletenilor deportați, după care de­legația a vizionat programul cultural organizat de aleteni la care au aprticipat și ansambluri din România, respectiv din Gră­niceri.
După cum se știe comuna Grăniceri face parte din proiectul transfrontalier intitulat: „Vatra folclorică Elek-Sântana-Grăniceri“,  implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Venind parcă în întâmpinarea acestor manifestări transfronta­liere, la mijlocul lunii trecute a fost inaugurat drumul dintre Aletea (Elek) – Ungaria și Grăniceri – România. Asta după ce prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-201, în cadrul unui parteneriat cu Compania Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Ungaria, deci prin acest proiect Consiliul Județean a reabilitat tronsonul de drum Sânmartin-Grăniceri.
Revenind la sărbătoarea comunei Grăniceri trebuie spus că programul de duminică a fost deo­sebit, alături de reprezentanții administrației locale fiind la un moment dat și senatorul Ioan Cristina și deputatul Mihăiță Calimente. După derularea meciurilor din cadrul cupei de fotbal „Steaua Grăniceri“, manifestările culturale au debutat cu o paradă a portului popular, de la ora 18 deru­- lându-se mai apoi un deosebit spectacol folcloric cu ansambluri din Grăniceri dar și din localități precum: Pilu, Socodor, Șimand, Sân­tana și Aletea (Elek) – Ungaria. La miezul nopții spectacolul focurilor de artificii a luminat cerul Grăniceriului, încheind sărbătoarea.

Recomandările redacției