Sărbătoarea sfințirii bisericii din Parohia Baia

0
406
?

Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci s-a constituit într-o aleasă sărbătoare pentru credincioşii  parohiei Baia, din cuprinsul protopopiatului Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moț şi cu sprijinul enoriaşilor şi a altor oameni inimoşi, biserica
parohială cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” s-a înnoit, prin schimbarea în totalitate a acoperişului bisericii şi prin construirea unei troiţe în memoria eroilor căzuţi în Cele Două Războaie Mondiale. Pe lângă acestea,  s-a împodobit biserica cu două noi tetrapoade, cu un nou baldachin şi cu două icoane noi pe uşile diaconeşti.
În dimineaţa zilei, un ales sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lipovei, pr. Terentie Jidoi, împreună cu un număr mare de credincioşi şi de copii îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care după cuvântul de bun venit, a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare, Înalt Preasfinţia Sa a oficiat slujba de sfinţire a lucrărilor ce s-au făcut la biserică urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de prof. dr. Mircea Buta.
„Urmarea Mântuitorului”
La momentul cuvenit, ierarhul a vorbit credincioșilor pre­zenți despre ,,Urmarea Mântui­- torului”, în baza citirilor scripturistice ale duminicii (Gal. 2; Mc. 8; 9), precum și a altor duhovnicești cunoscute, lămuritoare pentru ceea ce însemnează datoria vieții creștine. De asemenea, Cazania duminicii lămu- rește prin titlul ,,iubirii de sine”, ce este lepădarea de sine pentru a putea fi vrednici de luarea crucii Domnului sau a-și impropria jertfa mântuitoare prin fapte corespunzătoare din dragoste față de Dumnezeu și aproapele. Enoriașii parohiei, prin devotamentul față de biserică se dovedesc următori ai căii Domnului iar ridicarea unei troițe pentru eroii locului face prezent cultul vrednicilor ostași așezați sub semnul jertfei, pecetluind astfel exemplar credincioșia față de Biserică, patrie și popor, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Chiriarhul a  hirotesit întru iconom, pe preotul paroh, care în încheiere a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a descins în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, dr. Sinaci Doru, director al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” din Arad a prezentat în faţa întregii adunări lucrarea „Monografia satului Baia, judeţul Arad”, tipărită sub tutela Centrului Cultural Judeţean Arad, scrisă de către Ana I. Mihalache şi îngrijită de Lucian Ienăşescu, lucrare care s-a împărţit mai apoi, în mod gratuit, tuturor celor prezenţi.
Protos. Iustin Popovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.