Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, organizează cea de-a VIII-a ediţie a  Festivalului itinerant „Sărbătoarea vinului în Podgoria Miniş-Măderat”, eveniment ce se va desfăşura în perioada 4-25 septembrie, în localităţile Ghioroc, Şiria, Pâncota, Păuliş şi Covăsânţ. Cu acest prilej vor avea loc manifestări culturale, degustări de vinuri şi prezentări de produse tradiţionale, spectacole folclorice susţinute de formaţii de dansuri şi solişti din Podgorie, fiecare primărie organizatoare având şi invitaţi de excepţie.
La nivelul Consiliului Judeţean se urmăreşte cu insistenţă exploatarea turistică a Podgoriei şi se anunţă planuri ambiţioase în acest sens.„Ne dorim promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor din această zonă. Podgoria este unul dintre cele mai importante rezervoare de turism pentru judeţul Arad. Ne propunem branduirea şi promovarea acestei regiuni în ţară şi la târgurile din străinătate”, a afirmat Claudia Boghicevici, vicepreşedintă a Consiliului Judeţean.
Festivalul va fi deschis duminică, 4 septembrie, la orele 15,30, de comuna Ghioroc, iar duminică, 11 septembrie, la orele 16,00, „intră” în festival Şiria. Pâncota va găzdui „Sărbătoarea vinului în Podgoria Miniş-Măderat” vineri, 16 septembrie, de la orele 17,00, iar duminică, 18 septembrie, la orele 15,00, vor începe manifesrările la Păuliş. Festivalul se va încheia cu manifestările de la Covăsînţ de duminică, 25 septembrie, şi care vor începe la orele 16,00.
Planuri de viitor
Directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, dr. Doru Sinaci, a declarat că prin acest festival se ţinteşte spre sporirea accentului pus pe cultură şi pe promovarea regiunii ca potenţial turistic. „Începând cu anul viitor vom încerca să extindem zona Podgoriei dincolo de Miniş-Măderat. Vrem să introducem localităţi precum Ineu, Târnova şi Lipova”, a precizat Doru Sinaci.
Şi mediul economic este favorabil exploatării intensive a potenţialului turistic al podgoriei. „Din dezbaterile pe care le-am avut cu agenţi economici, cu primari şi cu operatori de turism, reiese nevoia organizării unor evenimente care să atragă oamenii înspre zonele turistice”, a spus Claudia Boghicevici.
Vicepreşedinta Consiliului Judeţean a mai subliniat că doreşte inclusiv realizarea unui circuit cultural şi gastronomic prin care să se promoveze Podgoria Aradului. „Anul viitor ne dorim să extindem şi mai mult evenimentul, prin promovare internaţională. Astfel, ne dorim să trecem de la «local» la «regional» şi chiar «internaţional» în ceea ce priveşte turismul şi cultura în Arad. «Festivalul vinului» face parte integrantă din strategia turistică a judeţului, care cuprinde inclusiv creionarea a şase trasee turistice, scopul final fiind revitalizarea turismului în zonele cu potenţial din judeţ”, a mai afirmat Claudia Boghicevici.

Recomandările redacției