DSCF4542 DSCF4545 DSCF4555 DSCF4560 DSCF4575 DSCF4577 DSCF4591Un eveniment foarte important pentru toţi locuitorii comunei Peregu Mare a avut loc în acest weekend. Este vorba de sărbătoarea comu­nei, sărbătoare ajunsă la a doua ediție și intitulată, firește, „Zilele comunei Peregu Mare“.
Sărbătoarea s-a desfăşurat pe durata a două zile, adică în zilele de 30 și 31 august. Programul a început sâmbătă, de la ora 18,00, cu o acțiune sportivă, mai precis cu un meci de fotbal. S-au întâlnit echipa locală – AS Viitorul Peregu Mare şi echipa CS Real Horia, echipa gazdă impunându-se cu scorul categoric de 3 – 1.
Victoria l-a bucurat pe primarul comunei, Emeric Kovacs care a subliniat: „Este o victorie foarte importantă pentru echipa noastră, având în vedere că în acest an ne luptăm pentru a promova în liga a V-a“. După meci, de la ora 20,00 a avut loc un bal susținut de formaţia RIZIKO, care a încins atmosfera până în zorii zilei.
Programul a continuat duminică, de la ora 15,00 la Biserica Reformată, unde s-a  oficiat o slujba în limba comunităţii reprezentative. Anul trecut această slujbă a fost oficiată la Biserica Greco-Catolică, urmând ca la anul să fie oficiată la Biserica Ortodoxă. După terminarea slujbei, trupa de majorete de la Nădlac a deschis defilarea tuturor participanților, defilare desfășurată pe traseul dintre Biserica Reformată și Parcul Central.
De la ora 16,00 pe scena amenajată în aceeași locație a avut loc deschiderea festivă a sărbătorii. Aici, oficialitățile locale și invitații lor – primari din comune vecine și oameni politici – i-au salutat pe toți cei prezenți și au rostit cuvinte de apreciere cu privire la realizările actualei administrații și de felicitare pentru locuitorii comunei. Au fost prezenți printre alții și primarul comunei  Șeitin, Mircea Totorean, primarul comunei Dorobanți – Vicențiu Almași.
Astfel, primarul comunei, Emeric Kovacs, după cuvintele de bun-venit adresate tuturor, a făcut o scurtă enumerare a obiectivelor  realizate în comună în mandatul său, subliniind în special pe cele din acest an și accentuând și unele planuri de viitor.
„Înainte să începem festivitatea vreau să spun câteva cuvinte despre comună. Despre realizările de până acum se știe deja și se pot vedea. În ceea ce privește planurile de viitor, vreau să precizez că pentru acest an  avem deja semnate două mari proiecte cu bani din fonduri  europene: primul se referă la pavarea trotuarelor din centrul localității – pe o lungime de 1,3 kilometri, în valoare de 44.000 de euro și al doilea se referă la modernizarea străzii principale din Peregu Mare – adică 4,1 km de drum asfaltat în două straturi asfaltice, unul fiind de mare rezistență. Tot aici vom asfalta stra­da care ne leagă de Nădlac. Acest al doilea proiect se ridică la 977 mii euro, fiind o investiție foarte mare pe care vrem s-o finalizăm chiar anul acesta dacă ne va permite vremea, fiind de mare interes local; oricum, contractul este multianual și ne vom încadra în termenii lui“ – a evidențiat primarul, printre altele.
A urmat programul artistic pregătit, cu o frumoasă și amplă desfășurare și care a debutat cu evoluția trupei de majorete The ROSES din Nădlac, urmată de alte numeroase trupe precum trupa micilor dansatori din comună, ce au prezentat un dans slovac.
La standurile instalate conform obiceiului în vecinătatea locului de desfășurare a spectacolului cultural-folcloric-sportiv au putut fi degustate tot felul de preparate tra­diționale locale sau ale comercianților oaspeți – precum gustoa­sele găluște slovăcești cu mac, scorțișoară, nucă și zahăr. Oaspeții au mai putut gusta și din tradiționalii colaci ungurești „kürtőskalács“ dar și preparate de măcelărie: cârnați, mici, fripte pe grătar.
Seara s-a încheiat cu un bal în aer libert susținut de formația „Cardinal“.

Recomandările redacției