1Românii care lucrează în străinătate şi care au petrecut sărbătorile în ţară au pornit spre locurile de muncă, astfel că traficul prin vămile din Arad, de la frontiera cu Ungaria, a crescut pe sensul de ieşire din România.
Maşinile pline cu părinţi şi copii iau din nou drumul Italiei ori al Spaniei. Au mai rămas câteva zile până când cei mici vor începe şcoala ori grădiniţa iar adulţii vor trebui să se prezinte din nou la lucru. Patronii le-au dat liber de sărbători dar acum vor trebui să fie la datorie pentru a-şi păstra locurile de muncă.
„Am petrecut frumos în ţară, cu familia dar acum a venit vremea să ne întoarcem. Am tăiat porcul şi am mâncat mâncăruri tradiţionale. Din păcate ce e frumos durează puţin iar acum trebuie să începem din nou serviciul”, a declarat un şofer la Vama Nădlac.
Toţi recunosc un singur lucru, şi-au ticsit portbagajele cu bunătăţi. Vor astfel să mai simtă gustul preparatelor specifice sărbătorilor de iarnă de acasă cât mai multe zile.
„Am pus cârnaţi, sarmale, slă­nină, cozonac, prăjituri şi puţin vin. Mai mâncăm noi, le mai dăm şi ve­cinilor care nu ştiu cum se mănâncă româneşte”, a spus o altă femeie care munceşte în Italia.
Zilele petrecute acasă în apropierea celor dragi au avut şi un inconvenient. Inevitabil, odihna şi mesele îmbelşugate au adus şi câteva kilograme în plus dar lupta cu ele se anunţă de pe acum una dură. „Am pus vreo două kilograme, e bine că e numai atât. Am mâncat din toate pentru că totul a fost gustos. Începem munca de luni şi nu cred că va fi o problemă să le dăm jos”, a mai precizat o şoferiţă.
Pentru a se evita blocajele sau timpii de aşteptare mari la controlul documentelor, în Vama Nădlac au fost deschise mai multe benzi rutiere de control pe sensul de ieşire din ţară, iar numărul poliţiştilor de frontieră va fi suplimentat la nevoie.

Recomandările redacției