Sărbătorile din această perioadă au oferit ocazia credincioșilor de a se întoarce la locurile natale

0
959

VOICU SIDA 

Întotdeauna, cu ocazia marilor sărbători, credincioșii au ocazia să se mai vadă , să se întoarcă acasă, în sânul familiei sau pe meleagurile părintești. Acest lucru este posibil în special de marea sărbătoare a Învierii sau în prima duminică după Sfintele Paști, când cei plecați din localitatea natală vin acasă pentru a-și omagia morții.

La Biserica Creștină Ortodoxă cu Hramul „Cuvioasa Parascheva“ din Măgulicea au fost ridicate zeci de parastase pentru pomenirea celor plecați dintre noi la cele veșnice. La această slujbă de pomenire a participat preotul paroh Bujor Nicoară și părintele ierodiacon Nichifor. Această slujbă de pomenire a fost oficiată în aer liber, în fața Bisericii.

Îndemnul preotului paroh a fost acela de a se respecta normele legale privind protecția răspândirii virusului Covid 19. Mesele erau pline de parastase, sticle cu vin și ouă roșii. Se putea vedea bucuria pe fața celor prezenți cu ocazia acestei întâlniri. „Sărbătoarea a fost un bun prilej de a ne mai întâlni, pentru că nu știi ce îți oferă ziua de mâine. Și în special acum, când avem de luptat împotriva acestei boli care s-a așternut peste noi toți“, au precizat niște cetățeni plecați de multă vreme din acest sat, dar care au venit să ridice parastas în memoria bunicilor lor. Sunt de apreciat unii care nu au uitat de unde au plecat și, în special, nu i-au uitat pe cei apropiați care au plecat cu totul dintre noi. „Mă bucur când văd atâta lume venită la acest eveniment. Acest fapt demonstrează că totuși nu i-ați uitat pe cei care își dorm somnul de veci în cimitir“, a precizat părintele Nicoară. „Întâlnirea noastră de astăzi trebuie să ne facă mai buni și înțelegători unii cu alții, iar eu vă doresc în continuare sărbători fericite“, a mai transmis părintele.

După terminarea slujbei și a rugăciunii pentru ridicarea parastasului, cei prezenți au ciocnit câte un ou, iar cei veniți din depărtare au fost invitați la rudenii acasă, acolo unde au putut servi în continuare cozonac și mirodenii specifice acestei zone, cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

VOICU SIDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.