biserica ortodoxa bata Așa cum se potrivește la câțiva ani odată, în acest an Sărbătorile Pascale au fost sărbătorite şi de către ortodocşi şi de către catolici, la aceeaşi dată.
Către lăcaşele de cult s-au îndreptat, astfel, foarte mulţi creştini: atât în zilele premergătoare marii sărbători cât şi în cele două zile sărbătorite oficial. Vremea destul de bună a favorizat participarea credincioșilor la slujbele de Înviere de la toate bisericile comunei: atât la cele ortodoxe din Bata, Ţela şi Bacău de Mijloc precum şi la cea din Bulci, unde majoritatea comunității este de credință romano-catolică.
Sărbătoarea a început de joi
Și anul acesta colacii pentru tăierea paştelor şi vinul cu care sunt stropite micuţele paşte oferite credincioşilor la slujba din prima zi de Paşti au fost realizate în zilele anterioare „prin jerftelnicia unei familii de credincioși din sat“, după cum ne spunea preotul paroh din Bata. Ceremonialul sfinţirii şi aducerii lor în incinta bisericii a avut loc în Joia Mare, aşa cum cere tradiţia străbună. Cât privește slujba de Înviere, aceasta a fost ţinută pentru credincioşii creştini romano-catolici la Biserica Romano-Catolică din Bulci.
Revenirea bătanilor „acasă“
După cum ne-a mărturisit Ion Micurescu, primarul din Bata mulți din cei plecați au venit de sărbători să fie alături de neamurile lor din sat. „Familii care nu s-au reunit de mult au putut fi văzute la minunata slujbă de Înviere oficiată la Bata iar chemarea «Veniţi de luaţi Lumină» a răsunat parcă mai frumos ca niciodată, credincioşii simțind că renasc noi speranţe auzind această chemare. Mulți oaspeții au revenit «acasă», adică în locurile de unde se trag ei, părinții și părinții părinților lor. Deși mulți bătani sunt acum stabiliți cu acte în regulă în alte localități, orașe, chiar în alte țări, de sărbători ei se întorc să-și viziteze rudele și să revadă locurile natale“.
Creștinii din Bacău de Mijloc și-au onorat morții
La Bacău de Mijloc se desfăşoară în a doua zi de Paşte comemorarea morților. Ceremonialul începe dimi­neaţa, cu slujba religioasă obişnuită unei zile de duminică. Apoi toată lumea se îndreaptă spre cimitir, unde preotul ţine parastasul de obşte la care participă un număr şi mai mare de credincioşi, aici adăugându-se şi cei veniţi doar pentru a-şi omagia morţii. Credincioşii aduc coşuri cu alimentele – pe care le dau apoi de pomană de sufletul morţilor – din care nu lipsesc ouăle roşii, cozonacul şi coliva de grâu dar și o sticlă de băutură. Preotul se duce mai apoi să sfinţească crucile noi, după care trece pe la fiecare mormânt în parte sau dacă sunt aparţinători mai mulţi la un loc face o scurtă slujbă pentru întreg grupul, preotul străduindu-se să treacă pe la cât mai multe morminte posibil în această zi deosebită.
„Am realizat la fiecare cimitir amenajări petru o bună desfășurare a întregii slujbe – un platou cu pietriș, drumuri pietruite reabilitate an de an și chiar lumină și apă unde s-a putut. Facem tot posibilul ca aceste ritualuri străbune să se desfășoare în bune condiții, cu adânc respect pentru cei ce ne-au precedat, pentru a putea fi transmise la fel urmașilor noștri“ ne mărturisea edilul bătan Ion Micurescu, mare iubitor al tradițiilor locului.

Recomandările redacției