traficPoliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat şi reţinut şase bărbaţi, din judeţul Arad, pe numele cărora Tribunalul Arad a emis mandate de executare a pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Cei şase arădeni vor fi închişi pentru o perioadă de între doi şi trei ani, pentru trafic de persoane, desfăşurat pe teritoriul Spaniei. Inculpaţii au racolat 30 de persoane, cărora le-au promis locuri de muncă în Spania. Ajunşi acolo, acestora li se luau documentele şi erau exploataţi prin muncă silnică.
„Au existat 30 de victime, cărora li s-au oferit locuri de muncă bine plătite în agricultură, în Spania, în localitatea Arga Marsilia di Alba. Ulterior, ajunse în Spania, părţile vătămate erau bătute şi ameninţate cu violenţă sau moarte, şi ele şi familiile lor. Inculpaţii le spuneau că le vor agresa familiile care au rămas acasă, unde erau lipsiţi de apărare. Oamenii erau determinaţi prin aceste metode, să muncească în agricultură, în jur de 14 ore pe zi. De asemenea, li se impuneau datorii fictive; în ţară, li se promiteau cazare, masă, iar acolo li se impuneau datorii,  agresorii le spuneau că au cheltuit mulţi bani cu ei. La datorii se punea şi dobândă, le spuneau victimelor ca n-au plătit curentul şi mâncarea. Oamenii erau hrăniţi cu mâncare de la tomberoane, inculpaţii culegeau mâncare expirată de la supermarket-uri şi aşa îi hrăneau. Victimele erau cazate în bărăci, în condiţii mizere, fără duşuri, şi erau transportaţi la locul de muncă şi îna­poi. Ei căutau persoane care să provină din medii scăzute, slab pregătiţi, pe care să-i poată subjuga, din partea cărora să nu existe ripostă”, au declarat reprezentanţii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Arad. Inculpaţii au fost depistaţi de către poliţişti, pe raza judeţului Arad.
„În cadrul unei acţiuni la care au participat şi poliţişti de la Postul de Poliţie Şiria şi Apateu, au fost de­pistaţi: Ioan Cîrpaci, de 40 de ani, Augustin Covaciu, de 51 de ani, Gheorghe Covaciu, de 53 de ani, Liviu Vereş, de 41 de ani, Miloş Cîrpaci, de 45 de ani şi Gheorghe Micola, de 51 de ani, pe numele cărora  Tribunalul Arad a emis mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pedepsele fiind cuprinse între doi şi trei ani de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, fapte săvârşite în anul 2003, pe teritoriul Spaniei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Camelia Tuduce. Conform procedurii, cei şase bărbaţi au fost introduşi în arestul I.P.J Arad.
Claudia Gavra

Recomandările redacției