În numărul de azi al ziarului nostru vă informam că mai multe căprioare au fost găsite moarte pe un teren din zona Variașu Mic. Se pare că animalele au ingerat substanțe raticide, dar acest lucru va fi confirmat în urma efectuării analizelor. „Leșurile au fost ridicate și aduse la sediul DSVSA pentru efectuarea necropsiei și a examenului toxicologic. Căprioarele au ingerat substanțe raticide. Au fost ridicate și pliculețe cu raticide de pe terenul respectiv„, ne-a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud. Este vorba despre șase căprioare, doi masculi și patru femele, găsite, din informațiile noastre, în zona unui teren care este lucrat de fiul omului de afaceri Dimitrie Muscă. Este posibil să fi fost otrăvite cu anumite substanțe folosite împotriva dăunătorilor. Cu toate acestea, conform unor surse, cei care se ocupă cu administrarea terenului vorbesc despre niște ciobani care ar fi folosit otrava respectivă, în vreme ce ei nu folosesc același tip de otravă. Contactat telefonic, cel care lucrează terenul, Călin Muscă, susține că nu știe nimic. „Nu știu nimic despre asta. Eu sunt la București, acum am aterizat și am avut telefonul închis”, a declarat Călin Muscă. Din informațiile noastre, prejudiciul se ridică la suma de aproximativ 26.000 de euro.
În luna martie a anului trecut, nu mai puțin de 17 leșuri de căprioare au fost găsite pe un fond de vânătoare în zona localității Turnu, în diferite grade de descompunere. La fața locului, s-au deplasat polițiști și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare, aceștia din urmă preluând leșurile în vederea efectuării analizelor.
Trebuie spus că 2012, numărul căprioarelor care au murit otrăvite pe terenuri agricole din judeţul Arad a ajuns la 76, iar autorităţile sanitar-veterinare au stabilit că substanţa ingerată de animale se regăseşte în componenţa unor produse de combatere a dăunătorilor. Conform medicilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, substanţa folosită atunci se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în România şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor.Autorităţile au deschis o anchetă după ce, în decurs de o săptămână, localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte pe terenurile agricole din localitate. Astfel, au fost ridicate de pe terenuri agricole 35 de cadavre de căprioare, iar în ziua următoare numărul lor ajunsese la 51.