agoraCorul Academic al Filarmonicii de Stat din Arad împlinește în acest an șase decenii de activitate. Au trecut 60 de ani în care arădenii s-au putut bucura de armoniile celui mai vechi cor din țară, înființat în același an cu cel al Filarmonicii din Capitală. Este o mare realizare ca un oraș industrializat, în care era evident că nu cultura era principala atracție a cetățenilor săi, să înființeze primul cor profesionist din țară.

Corul Filarmonicii „George Enescu” este înființat în anul 1950 la inițiativa directorului de atunci, marele dirijor Constantin Silvestri. Înfiinţat în același an şi instituţionalizat în 1954, corul Filarmonicii de Stat din Arad a ajuns în timp unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil din România.

Timișoara se poate lăuda și ea cu un cor de o vârstă apreciabilă, însă timișorenii au putut asculta o melodie pe patru voci abia după un an, în urma arădenilor. Corul Filarmonicii “Banatul” din Timișoara a fost înființat în anul 1951 și a activat în regim de voluntariat timp de patru ani.

Deși este considerat, pe bună dreptate, un adevărat centru universitar, Clujul a avut cor profesionist abia după 22 de ani, în urma unui oraș muncitoresc precum Aradul. Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972.

Corul Academic al Filarmonicii Moldova din Iași s-a înființat după doi ani de la înființarea ansamblului din Arad, de abia în 1953.

În anul 1997, la o distanță de aproape o jumătate de veac, pornind de la nucleul oferit de Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenţi ai Facultatii de Muzică de la Universitatea din Oradea, artişti lirici cu pregătire profesională superioară, ia naştere și Corul Filarmonicii din Oradea.

Cel mai apreciat ansamblu coral din lume, Corul Național de Cameră Madrigal, a fost înființat în anul 1963.

De-a lungul anilor activitatea formaţiei arădene s-a concretizat într-un număr impresionant de concerte vocal simfonice şi a cappella, înregistrări pentru radio şi televiziune, în care au fost parcurse repertorii româneşti şi universale de o complexitate extremă.

Configurat la iniţiativa profesorului Adrian Demian, ansamblul coral se va bucura de-a lungul anilor de îndrumările maeştrilor Kurt Mild, Anatol Goreaev, Iovan Miclea, Paul Paradenco, Didu Marian, Doru Şerban (1973 – 1996), formula de dirijor permanent fiind ulterior suplinită cu succes de invitaţi de marcă din străinătate: Kenneth Tucker (SUA), Tido Dejan (Franţa), Ethan Sperry (SUA), Seyon Park (SUA), Jean Marie Juan (Franţa), Neil Ferris (Anglia), Sofi Jeannin (Anglia), Jeffrey Bernstein (SUA).

Pentru intervale de timp limitate, apariţiile corului au fost pregătite de reprezentanţi ai generaţiilor tinere de dirijori, Szasz Tamas, Vladimir Popean, Dorin Chereji, iar începând din stagiunea 2007, programele corale, vocal simfonice dar şi incursiunile în domeniul creaţiilor de operă fiind girate de Robert Daniel Rădoiaş.

Încă din primii ani de existenţă Corul Filarmonicii de Stat Arad şi-a asumat prezentarea în primă audiţie românească a unor ópusuri universale. Dacă în 1957 ansamblul prezenta pentru prima oară în România Carmina Burana de Carl Orff, în ultimele stagiuni concertistice a adăugat la lista de premiere naţionale o serie de titluri preluate ulterior de către toate instituțiile de profil din țară.

 

 

 

Recomandările redacției