Profeţiile lui Nostradamus au iscat dintotdeauna controver­se. Considerate simple coincidenţe de unii, dovezi ale unei puteri su­pra­naturale pentru alţii, previziunile care ar fi anunţat cu mult timp îna­inte evenimente cruciale din istoria lumii fac obiectul unei cărţi recent lansate, scrie adevarul.ro.
Volumul „Bizara lume a coincidenţelor“ readuce în atenţia celor interesaţi profeţii care s-ar fi adeverit la sute de ani după ce au fost făcute, dar şi întâmplări care s-ar fi dovedit premonitorii.
1. Una din profeţiile care s-ar fi împlinit după cum a prezis Nostradamus, marele incendiu care a mistuit Londra în 1666, s-ar fi regăsit cu claritate în cuvintele: „Londrei i se va cere tribut de sânge nevinovat, ars în focul din anul ‘66”. Incendiul a distrus casele a 70.000 de locuitori din cei 80.000 care trăiau în oraş în acele vremuri.
2. „În adâncurile Europei de Vest/ Un copil se va naşte din oameni sărmani/ Cu vorba lui pricepută va seduce masele de oameni/ Iar faima sa se va întinde până-n Est“. Acesta este considerat catrenul prin care Nostradamus ar fi anunţat ridicarea lui Hitler şi fascinaţia pe care acesta a exercitat-o asupra maselor, dar şi instaurarea socialismului în Europa de Est.
3. Un alt eveniment istoric important anunţat de Nostradamus ar fi fost Revo­lu­ţia franceză din 1789. „Cântece, incantaţii şi cereri se înalţă din pieptul sclavilor înrobiţi, prinţese şi lorzi sunt ţinuţi captivi în închisori (…) Marele zid va cădea, regele va fi executat.“ Sângeroasa revoltă din Franţa a pornit ca o rebeliune împotriva aristocra­ţilor, care au fost arestaţi şi executaţi prin deca­pitare. Regele Ludovic al XVI-lea a fost exe­cutat la patru ani de la începerea revoluţiei.
4. Inclusiv atacul terorist de la 11 septembrie 2001 s-ar regăsi printre profeţiile făcute de Nostradamus. „Focul vulcanic din centrul pămantului va cauza cutremure în noul oraş. Două mari pietre vor duce război pentru mult timp”. „Noul oraş“ ar face re­ferire la New York, cele două pietre ar fi creştinismul şi islamul, iar turnurile gemene (World Trade Center) distruse de terorişti ar fi prezentate ca „centrul pământului”.
5. Preşedintele american Abraham Lincoln ar fi avut un vis care s-a dovedit că îi anunţa propria moarte, cu doar trei zile înainte de a fi ucis. „Se făcea că o linişte de moarte mă cuprinde. Apoi am auzit suspine înăbuşite, ca şi cum mai mulţi oameni ar fi plâns. (…) În faţa mea era un catafalc pe care odihnea un trup. (…) «Cine a murit la Casa Albă?», l-am întrebat pe unul din soldaţi. «Preşedintele», mi-a răspuns. «A fost ucis de un criminal»“, i-ar fi povestit Lincoln amicului Ward Hill Lamon îna­inte să moară.
6. Preşedintele John F. Kennedy ar fi pre­simţit, la rândul său, că va muri. Acesta ar fi încercat să o liniştească pe soţia sa, Jackie Kennedy, spunându-i chiar în ziua în care a fost ucis: „Jackie, dacă cineva vrea să mă împuşte de la geam cu o puşcă, nimeni nu-l va putea opri, aşa că nu te mai fră­mân­ta“.

Recomandările redacției