D e mai bine de două săptămâni, șoferii români sunt cu un ochi la războiul din Ucraina, cu altul la prețul carburantului de la pompă. Chiar și cel mai mic zvon de creștere a prețului produce panică. Însă dacă ții cu adevărat la buzunarul tău, află că poți economisi benzină și motorină respectând doar câteva reguli simple, la volan, scrie Click.
Cu toții am asistat recent la imagini ireale, cu benzinării luate cu asalt, cozi kilometrice la pompă și șoferi alimentând în bidoane, canistre, chiar și în pungi, tom­beroane. Totul după rostogolirea pe rețelele sociale a unui zvon legat de scumpirea brus­că a carburanților. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că toată isteria nu e justificată, că prețurile nu vor crește peste noapte, iar stocurile în România sunt suficiente. Oamenii s-au mai liniștit, dar tot re­simt costul de circa 8 lei pe litru, cel mai mare din ultimii 20 de ani. Soluția pe care o propun experții este să încerci să eco­nomisești carburant prin felul în care șofezi. Iată trucuri prin care mașina poate consuma mai puțin, în trafic.

  1. Cel mai mare consum este la acce­lerare. Așadar, cel mai important sfat este să eviți accelerările în forță. Păstrează o anumită viteză şi ține pedala de accelera­ție la un nivel constant.
  2. Fii atent la trafic și anticipează pericolele, astfel încât să nu fii nevoit să frâ­nezi brusc, pentru ca apoi să accelerezi.
  3. Pe același raționament, evită stilul de condus agresiv! Acesta e cel care consumă cel mai mult.
  4. Dacă ai mașină dotată cu sistemul Start/Stop, nu îl dezactiva. Acesta opreș­te motorul atunci când mașina stă pe loc chiar și câteva secunde, apoi, când bagi în viteză, pornește imediat, fără probleme.
  5. Aerul condiționat consumă și el combustibil atunci când folosește freon. Așadar, vara, nu-ți face congelator în mașină!
  6. Anvelopele fac și ele diferența. Cele de iarnă duc la un consum mai mare față de cele de vară pe un drum uscat.

Recomandările redacției