jucsor pagina

Săteanu susţine că au început să fie tăiate şi sălciile de lângă Mureş

În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam de jaful care are loc în pădurea administrată de Direcţia Silvică Arad (DSA) la Bacăul de Mijloc. Acum, cel care a descoperit prejudiciul susţine că a fost ameninţat că i se va închide gura.

 

În urmă cu mai bine de o lună scriam că sute de arbori au fost tăiaţi de la nivelul solului, pentru a nu se vedea că nu au fost marcaţi. Din informaţiile noastre, până acum au fost descoperite mii de cioate. Numai pe o singură parcelă, de aproximativ 11 hectare, aflată în proprietate privată, gestionată de Ocolul Silvic Valea Mare s-au descoperit peste o mie de cioate, ceea ce înseamnă peste 400 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei vechi. Localnicii povestesc că DSA a încercat să muşamalizeze cazul, oferindu-se să cumpere parcela. Cum proprietarul nu a fost de acord, paguba a ieşit la iveală. Se pare că cel care ar fi făcut oferta ar fi fost chiar directorul DSA, Teodor Ţigan. Ar fi interesant de ştiut unde s-a deplasat în cursul zilei de marţi, 1 aprilie, maşina Dacia Logan, de culoare albastră, aflată în proprietatea Ocolului Silvic Valea Mare. A fost cumva la Timişoara? Şi dacă da, în ce scop?

Lemnele erau cărate noaptea

Dar să vă reamintim în câteva rânduri ce s-a întâmplat la Bacăul de Mijloc.  După ce arborii au fost tăiaţi la nivelul solului, o mare parte dintre cioate au fost acoperite cu frunze sau cu lemne putrezite, pentru a fi descoperite mai greu. Cum hoţii aveau nevoie de o gamă largă de marfă, au fost tăiaţi şi arbori mai subţiri dar şi arbori care aveau diametrul de un metru. Potrivit martorilor, lemnele sunt cărate noaptea cu camioanele, după ce au fost pregătite în timpul zilei de câţiva căruţaşi şi muncitori care doboară arborii cu drujbele şi îi taie la metru. Înainte de a fi tăiat un arbore, se sapă puţin la rădăcină, pentru a putea fi tăiat cât mai de jos, fără ca lanţul drujbei să se rupă în pământ. Jaful a fost dat în vileag de un sătean, Marius Jucşor, care a decis să anunţe autorităţile. Astfel a fost demarată o anchetă, iar angajaţii Direcţiei Silvice au început să numere cioatele, pentru a stabili valoarea pagubei. Cu prilejul unei conferinţe de presă, Teodor Ţigan, directorul DSA, anunţa, la mijlocul lunii trecute, că în zonă a fost descoperit un prejudiciu de 350 metri cubi, iar verificările continuă. Din păcate însă, reprezentanţii instituţiei nu au mai putut fi contactaţi de atunci, astfel încât nu ne-au mai furnizat informaţii noi cu privire la întinderea prejudiciului. Gurile rele spun însă că se încearcă muşamalizarea cazului, asta cu toate că directorul Teodor Ţigan a negat cu vehemenţă acest lucru.

Hoţii s-au reprofilat

Marius Jucşor povesteşte că a văzut silvicultori care făceau inspecţii în zonă, dar că aceştia lasă în urmă multe cioate nedescoperite. „E adevărat, s-au făcut controale, dar după câte am văzut, au lăsat cioate nedescoperite. Acestea sunt ascunse sub muşchi, din unele chiar au început să dea lăstarii, pe astea nu le-au pus la socoteală. Eu am găsit foarte multe cioate neînregistrate, după ce a trecut inspecţia. Dacă s-ar fi făcut o inspecţie la sânge, probabil prejudiciul descoperit ar fi fost triplu”, susţine bărbatul. În continuare, acesta spune că sătenii care s-au obijnuit până acum să fure lemne din pădure s-au reprofilat, tăind sălciile din Lunca Mureşului. De asemenea, susţine că a fost contactat de un pădurar din judeţul Timiş, care se ocupă de o suprafaţă de pădure aflată lângă Bacăul de Mijloc. „M-a căutat să mă întrebe dacă nu am văzut cine merge în zona lui, pentru că a început şi el să descopere arbori lipsă”, a continuat bărbatul. Ceea ce este şi mai grav este însă că persoanele implicate în jaful de aici au început să-l ameninţe că îi vor închide gura. „Cineva din Bulci mi-a transmis că cei implicaţi vor să plătească pe cineva, pentru a-mi închide gura. Şi tatăl meu locuieşte în Bulci şi a început să fie îngrijorat şi să mă întrebe de ce a trebui să deranjez eu cuibul de viespi”, mai susţine Marius Jucşor.

În ceea ce-l priveşte, Ion Micurescu, primarul comunei Bata, susţine că nu are certidudinea că sălciile nu ar fi fost tăiate de proprietarii terenului pe care se află, dar şi aşa, acest lucru nu este legal. „Chiar dacă terenul se află în proprietatea cuiva, acele sălcii ar fi trebuit marcate înainte de a fi tăiate. Dacă cei care le taie nu sunt proprietarii acelor parcele, lucrurile sunt şi mai grave. Îi vom atenţiona pe localnici să nu mai facă tăieri înainte ca lemnele să fie marcate”, ne-a declarat Micurescu.

Legea tăcerii la Direcţia Silvică

Deşi am încercat, în cursul zilei de ieri, să luăm legătura cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, adică cu directorul Teodor Ţigan şi cu purtătorul de cuvânt Gelu Zdrenghea, acest lucru nu a fost posibil, cei doi nerăspunzându-ne la telefon. În ceea ce-l priveşte, Pavel Ardelean, şeful Ocolului Silvic Valea Mare, acesta ne-a spus că nu are voie să dea declaraţii presei. „Nu pot să vă declar nimic. Trebuie să mergeţi la Arad, la direcţie, la domnul Zdrenghea”, s-a mărginit să spună şeful de ocol. Pe de altă parte, trebuie spus  oamenii din zonă povestesc că acesta s-ar fi lăudat că ar avea relaţii directe cu directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi relaţii deosibite… cu directorul DSA.

În aceste condiţii, am întocmit o solicitare scrisă, pe care am trimis-o pe adresa Direcţiei Silvice. Astfel, în baza Legii 544/2001, cu privire la liberul acces la informaţiile de interes public, solicităm să ni se comunice rezultatul controlului; ce măsuri a luat Compartimentul de Pază din cadrul Direcţiei Silvice; dacă în zonă s-au făcut inspecţiile parţiale şi anuale; dacă aceste inspecţii s-au făcut pe teren, sau doar din birou; dacă au fost realizate, cine a făcut acele inspecţii în cantonul în care Marius Jucşor a descoperit arborii tăiaţi de la nivelul solului; dacă este adevărat ce se vorbeşte, că s-ar fi făcut presiuni asupra celor care trebuiau să meargă în control, pentru a închide ochii; dacă a fost făcut inventarul depozitului de la Valea Mare, gestionat de tatăl pădurarului şi dacă au fost descoperite probleme acolo. Asta, în condiţiile în care există informaţii că gestionarul depozitului îşi crează plusuri în gestiune, tăind câte un metru cub sau doi din transporturile preluate, lucru care a devenit o obişnuinţă.

În încheiere, trebuie spus că în numărul de mâine al ziarului nostru vom reveni cu informaţii explozive cu privire la defrişările făcute de Direcţia Silvică.

Recomandările redacției