baciu NicodinCa de obicei, sâmbăta, numeroși localnici din toate cele unsprezece sate ale comunei Hălmagiu – adică: Băneşti, Bodeşti, Brusturi, Cristeşti, Ioneşti, Leasa, Leştioara, Poienari, Tisa, Ţărmure, plus  Hălmagiu, centrul de comună – vin la Hălmagiu să mai facă unele cumpărărturi ori să rezolve și alte treburi ce nu suferă amânare ori la doctor.
Nici sâmbăta trecută, deși a fost la început de An Nou, n-a făcut excepție de la acest obicei, mai ales că vremea era mai degrabă de Paști, nu de început de… gerar. Deosebirea față de alte dăți a fost în aceea că toți cei care se întâlneau își urau „An Nou fericit cu sănătate“ și „La mulți ani“, după tradiție și în speranța că 2014 va fi un an mai bun, mai ușor. Dar…
La cei 92 de ani ai săi – pe care-i va împlini peste câteva luni – baciu Toader Nicodin, din satul Brusturi, ne mărturisea, cu tristețe în glas, părerea sa.
„Eu sunt încă sănătos, doar picioarele mă mai dor – dar nu e de mirare după câte am îndurat pe front, în al Doilea Război – și încă nu mă las la unul tânăr, dar vin vremuri grele. Acum am venit să mai fac unele cumpărărturi, ca după Sărbători – pe care le-am trecut bine, dar s-ar fi putut și mai bine. Pentru că, să știți, m-au dezamăgit tare cei din actuala guvernare. Eu am trăit ceva pe lumea asta – la aproape 92 de ani și am vorbit în Hălmagiu și cu alții – care îs și mai în vârstă ca mine, dar atâtea biruri nu știm să fi fost pe capul poporului, vreodată! De unde, bani? Că oamenii nu au bani, abia trăiesc; numai dacă iau casa de pe ei! M-aș fi așteptat la mai mult, din partea Partidului Social, să facă pentru popor… Cum poți face agricultură cu o motorină așa de scumpă? Că acum ne-am debarasat de cai și de boi… să ne moder­nizăm! Dar, degeaba, că iară ne întoarcem la ei; dar nu mai prea avem de unde să-i mai găsim acum! Am distrus animalele, plugul, grapa și carul, gândind că vom avea muncă mai ușoară acum la bătrânețe! Dar, degeaba! Este o perioadă de chin. Știți ceva? Poporul român e naiv: a trăit tot cu speranța dar speranța s-a tot… dus!“, și-a încheiat, cu tris­tețe, spusele baciu Toader.

Recomandările redacției