Vasile Arion spune că politicienii au rămas datori

Vasile Arion spune că politicienii au rămas datori

În buna tradiţie românească şi foştii militari, membri ai Sindicatului  Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au fost folosiţi USL pentru a ajunge la guvernare, iar apoi abandonaţi. Nemulţumiţi că nu li s-au înapoiat drepturile pierdute pe vreme guvernării PDL, aşa cum au promis cei de la USL, sindicaliştii s-au adresat, zilele trecute, Avocatului Poporului. „Singura soluţie pentru revenirea integrală la normalitate ar fi promulgarea Legii pensiilor militare de stat, în formă propusă de structurile active şi de organizaţiile rezerviştilor militari şi poliţiştilor.Pe cale de consecinţă vă rog să recomandaţi Guvernului României accelerarea acestui demers legislativ”, se arată în solicitarea semnată de colonelul (r) Mircea Dogaru, preşedintele SCMD.

În ceea ce-l priveşte, locotenent-colonelul (r) Vasile Arion, preşedintele Filialei Arad a SCMD, susţine că obiectivele foştilor ofiţeri şi subofiţeri par tot mai îndepărtate. „Cunoaştem aceste demersuri, ţinem legătura permanent cu conducerea centrală a sindicatului, întrucât apariţia noii legi a pensiilor militare de stat trenează, chiar apreciem că este un obiectiv care se tot îndepărtează. Un astfel de demers era normal. Să nu uităm că această lege a fost promisă încă din timpul campaniei USL-ului, iar proiectul acesteia circulă de circa şase luni între ministerele interesate. S-a considerat că privitor la diominuarea pensiilor s-a făcut dreptate, dar este o dreptate incompletă, insuficientă, pentru că legea 241/2013, care ne-a adus la cuantumul pensiilor avute în ainte de tăiere conţine prevederi dezavantajoase pentru viitor, în sensul că se va acumula un punctaj imposibil pentru a fi majorate sau actualizate. Plus că nu ne-am primit banii pe perioada cât am avut pensiile diminuate, fapt pentru care suntem în acţiouni în instanţă cu casele de pensii sectoriale”, a declarat Vasile Arion. Acesta mai spune că în toamnă se va desfăşura Consiliul Naţional al Reprezentanţiilor, unde sindicaliştii vor stabili măsurile ce se impun, în funcţie de situaţia concretă.

Militari discriminaţi

Potrivit foştilor militari, o nouă lege a pensiilor militare de stat se impune pentru „respectarea prevederilor directivelor UE prin care se recunoaşte statutul special al militarilor şi poliţiştilor în plan socio-profesional, în condiţiile în care dreptul european prevalează asupra dreptului intern; realinierea României la sistemul pensiilor militare de stat caracteristic statelor membre NATO; mai ales că militarii activi din România au un regim profesional special (munca nenormată cu solda fixă, disponibilitate 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, munca în orice fel de condiţii, limitarea drastică prin legea statutului a unor drepturi şi libertăţi fundamentale de care se bucura ceilalţi cetăţeni, imposibilitatea realizării unor venituri suplimentare etc.) regim plin de restricţii şi sacrificii pentru ei şi familiile lor,  dar care nu prevede măsuri compensatorii pe măsură activităţii militarilor şi poliţiştilor, iar pensia militară ar putea fi una dintre ele.” Foştii militari mai vorbesc despre nevoia de dreptate şi reparare a unor nereguli majore săvârşite în ultimii ani; eliminarea discriminărilor dintre militari introduse de HG 1019/2010, privind condiţiile de muncă, act normativ ce se aplică doar celor trecuţi în rezervă după data de 01.01.2011, în timp ce condiţiile de munca au fost aceleaşi pentru toţi militarii, indiferent de data trecerii în rezervă; faptul că titularii de pensii de urmaş în baza dispoziţiilor art. 23 şi art. 77 alin. (3) din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, sunt în prezent excluşi de la noile reglementări, pensiile lor fiind „îngheţate” la nivelul anilor în care au fost stabilite. „În acea perioadă, înainte de 2011, logica reglementarii era bazată pe conexiunea dintre solda militarilor activi şi pensia rezerviştilor. Această conexiune trebuie restabilită, având în vedere mai multe argument, logice şi legale: militarii în rezervă sunt în continuare în evidenţă de mobilizare a ţării, ei putând fi oricând chemaţi în activitate până la împlinirea vârstei de 65 ani, în situaţii de mobilizare său război; gradul militar are expresie financiară în solda de grad conform prevederilor art. 7 din Anexa VII a Legii nr. 284/2010, legea cadru privind salarizarea personalului bugetar”, susţin foştii militari.

O nouă serie de procese

Dacă primele acţiuni în instanţă au fost intentate imediat după diminuarea pensiilor, acum urmează o nouă serie de procese. „Considerăm că aceastră clasă politică este încă datoare faţă de sistemul militar existent sub toate formele. De trei-patru luni, prin intermediul sindicatului s-au făcut acţiuni în instanţă, pentru recuperarea sumelor reţinute pe timpul cât am avut pensiile diminuate”, a ţinut să precizeze Arion. Conform reprezentanţilor sindicatului, arădenii au de recuperat între 300 şi 800 de lei pe lună, în această situaţia fiind aproximativ 30% din cadrele militare arădene. Dacă pe raza judeţului Arad locuiesc locuiesc sute de ofiţeri şi subofiţeri care au încă de recuperat bani de la sta, la nivelul MApN, există aproximativ 25.000 de rezervişti în această situaţie.

Recomandările redacției