Sătui de penele de curent, mai dese ca în era ceauşistă, pecicanii vor să renunţe la Enel

0
457

pecicaLocuitorii celui mai mare oraş din judeţul Arad au parte de un sentiment de deja vu foarte neplăcut, cauzat de serviciile proaste ale companiei furnizoare de energie electrică Enel.

În toamna anului 2009 Pecica s-a confruntat cu întreruperi repetate ale curentului electric, problemă care s-a datorat vechimii reţelei, precum şi altor factori externi. Ca urmare a discuţiilor dintre administraţia locală şi reprezentanţii companiei, în oraş a fost pus în aplicare un plan de investiţie (foto), finalizat până la mijlocului anului 2012.

În urma modernizării problemele au dispărut, până în prima parte a acestui an, când pecicanii au început să fie deranjaţi, din nou, de întreruperi de curent.

Apogeul a fost atins în cursul acestei luni, când aproape zilnic s-au semnalat probleme în mai multe cartiere ale oraşului. Întreruperile zilnice scurte, de câteva zeci de secunde sau minute, au devenit o obişnuinţă a companiei, spre disperarea pecicanilor care se tem să nu le fie stricate aparatele electrocasnice, în timp ce alţii au înregistrat deja pagube din această cauză.

Agenţii economici sunt, de asemenea revoltaţi, iar Primăria Oraşului Pecica şi instituţiile locale nu pot primi cetăţenii atunci când se produc pene de curent.

În Drumul Turnului, de exemplu, în cursul zilei de miercuri locuitorii au stat fără curent electric timp de mai multe ore, iar seara toată zona centrală a rămas în beznă timp de două ore, între 20:30 şi 22:30. Ca efect, pecicanii care au termotecă au fost nevoiţi să stea nu doar în întuneric, ci şi în frig.

Sutele de reclamaţii care au curs în ultimele săptămâni au primit acelaşi răspuns: „s-a produs o defecţiune, lucrăm la remediere”, dar a doua zi problema reapare.

Primarul Petru Antal se declară revoltat de tratamentul aplicat pecicanilor de către Enel şi propune trecerea la un alt furnizor de energie electrică.

„Chiar în acest moment (n.r. duminică ora 12.30) mai bine de 30% din oraş nu beneficiază de curent electric. Este o bătaie de joc la adresa populaţiei. Sunt foarte hotărât să schimbăm furnizorul de energie şi totodată îi îndemn pe toţi locuitorii oraşului Pecica să îmi urmeze exemplul, pentru că pot să o facă. Am primit deja patru oferte de la alţi furnizori şi luăm în calcul la modul serios această posibilitate. Am crezut că modernizarea reţelei ne va scuti de întreruperile de curent, dar se pare că lucrările nu au fost făcute cum trebuie, sau este nevoie de noi investiţii. Nu se poate ca un întreg oraş să fie blocat, zi de zi, din cauza unei companii”, ne-a declarat primarul oraşului Pecica.

Edilul le propune şi pecicanilor să facă la fel, întrucât piaţa de gaze naturale şi energie electrică a fost liberalizată şi consumatorii au dreptul să îşi aleagă furnizorul.

Administraţia locală vrea să sesizeze Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

De asemenea şi locuitorii oraşului sunt nemulţumiţi de desele întreruperi de curent. „Suntem extrem de nemulţumiţi de serviciile oferite de Enel. Sau mai bine zis de serviciile neoferite de acesta. În fiecare zi se ia curentul; de la câteva minute până la ore întregi, cum s-a întâmplat chiar duminică… eram cu mâncarea pe plită şi a trebuit să aşteptăm de la 12,30 până după ora 14,00. Chiar am sunat la deranjamente şi mi s-a spus că au nu ştiu ce avarii. Dar ei au zilnic câte o avarie. Nicio instituţie nu avea curent…Dacă ni se defectează aparatele electrice le plătesc ei? Dar dacă nu plăteşti o lună imediat te atenţionează că te debranşează şi rebranşamentul costă cât vor ei şi te pun să aştepţi…că doar ei fac legea…Şi noi credem că vom renunţa la serviciile lor…că doar nu sunt ei stat în stat”, susţine Dacian Bon, locuitor al oraşului Pecica.

Am încercat să luăm şi punctul de vedere al celor de la Enel, care ne-au explicat că „a fost o defecţiune pe linia medie de tensiune de două ori în aceeaşi zi. Nu suntem însă în măsură să vă explicăm motivul pentru care întreruperile de curent sunt atât de dese“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.