Scăldatul nesupravegheat, un real pericol pentru copii

0
352

Scăldatul în bazine sau lacuri este una dintre principalele atracții pe timpul verii.

Există o legătură directă între cazurile de înec la copii și părinții care, în loc să își supravegheze micuții la piscină sau la mare, stau în mâini cu telefoanele mobile, conform experților.

Deși problema este una globală, în încercarea de a afla situația la nivelul județului nostru, și anume statistic vorbind, câți copii s-ar fi înecat în piscine, bazine, mări, în ultimii doi ani, directorul DSP Arad, Horea Timiș ne-a declarat că  „nu avem așa ceva”.

Mortalitatea copiilor între 1-4 ani, prin leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe scade de la
10.1 la 100.000 locuitori în anul 2018, la 8.7 la 100.000 locuitori în anul 2019, dintre care, cei mai mulți au decedat
într-un accident de transport (29.6%), prin înec și submersie accidentală (19.7%), alte accidente afectând respirația (18.4%), intoxicații accidentale prin expunere la substanțe nocive (8.5%), căderi (7%), conform Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică.

Totuși, procentajul de 19,7 la copiii decedați prin înec este îngrijorător.

Cu excepția unor cazuri rare, oamenii sunt fizic în imposibilitatea de a striga după ajutor. Sistemul respirator a fost construit pentru a respira, vorbitul este secundar. Respirația trebuie îndeplinită înainte de a vorbi.
Astfel, în caz de înec, gurile victimelor se află sub apă, iar instictul le spune să dea din mâini pentru a se ridica la suprafață. Timpul este prea scurt pentru a țipa.
Așadar, victimele nu pot ridica mâinile după ajutor. Instinctiv vor simți nevoia să extindă brațele lateral și să apese în jos pe suprafața apei, astfel încât să se ridice pentru a respira.
Corpul victimei rămâne întotdeauna vertical, iar dacă nu sunt salvați la timp, se pot lupta pentru supraviețuire timp de 20-60 de secunde.

Asta nu înseamnă că o persoană care strigă după ajutor și se zbate nu are nevoie de ajutor, însă nu este o garanție că fiecare victimă va putea face asta.

Cel mai îngrijorător semn pentru părinți este atunci când e prea multă liniște și copiii sunt în apă. Asigurați-vă întotdeauna că sunt bine și, dacă nu vă pot răspunde, interveniți urgent pentru că nu aveți mai mult de 30 de secunde la dispoziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.