scandal cjaLupta pentru putere în conducerea judeţului a atins un punct culminant, consumându-şi cel mai mare scandal între doi oameni între care divergenţele erau cunoscute, dar care, în trecut aparţineau aceleiaşi tabere. Un conflict pe faţă a izbucnit între Nicolae Ioţcu, preşedinte CJA şi Adrian Ţolea, vicepreşedinte CJA, semn că relaţiile dintre cei doi nu mai sunt atât de bune.

Şefia la judeţ, direcţiile în care se fac alocările bugetare şi comenzile diferite pe tabere politice – toate acestea se spune că au stat la baza scandalului fără precedent de la Consiliul Judeţean. Animozităţile au dat pe afară de această dată la un proiect care, iniţial nu părea să dea curs unui asemenea conflict. Cu toate acestea, unii dintre consilieri se aşteptau la neînţelegeri anticipând mişcările celor doi.

Proiectul privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a dat curs circului în şedinţa CJA. Prin rectificare de buget, Consiliul Judeţean urma să aloce jumătate de milion de lei pentru reparaţii la drumuri, 650.000 de lei pentru instalaţie de climatizare la UPU – SMURD a Spitalului Judeţean, precum şi pentru dotarea unui cabinet de urgenţe stomatologice la UPU. De menţionat că, în buget au fost prevăzute majorări ale subvenţiilor primite de la Primăria Arad.

De asemenea, în buget a fost cuprinsă şi o sumă de 1,07 milioane de lei pentru cadrele didactice din învăţământul special, banii reprezentând drepturi de natură salarială câştigate de aceştia în instanţe judecătoreşti. Vicepreşedintele Adrian Ţolea a intervenit în şedinţă şi şi-a arătat dezacordul pentru acest proiect pe care – potrivit spuselor lui – consilierii nu au avut timp să-l studieze îndeajuns.  Acesta a cerut amânarea proiectului pentru o şedinţă următoare. „Faceţi propuneri din pix“, a spus Adrian Ţolea. Preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu a explicat pentru ce se fac alocările: drumurile necesită reparate după ploi, climatizarea de la UPU trebuie realizată înaintea finalizării extinderii şi modernizării compartimentului iar urgenţele stomatologice sunt o necesitate pentru arădeni şi o cerinţă de la Ministerul Sănătăţii. Ioţcu a spus clar că nu este de acord cu scoaterea proiectului şi a subliniat că nu este cazul de insinuări cum că banii ar merge în altă parte decât pentru aparatul propriu şi investiţii. „Scoaterea unui punct de pe ordinea de zi o poate face doar iniţiatorul şi nu altcineva. Deci numai cu acordul meu se poate face asta. Iar pixul meu ţine cont de solicitările Spitalului Judeţean (…) Domnul Ţolea se opune investiţiilor de acolo“, a răspuns Nicolae Ioţcu. Ţolea a cerut ca scoaterea proiectului de pe ordinea de zi să fie supusă la vot înaintea aprobării ordinii de zi. „Nu-mi puneţi dumneavoastră vorbe-n gură. Eu am cerut amânarea proiectului şi rog să se consemneze că aceasta nu a fost supusă la vot“, a spus Ţolea.  De aici lucrurile au degenerat, starea de tensiune fiind ridicată. „Nu mă mai întrerupeţi. Eu sunt cel care conduce şedinţa, iar dumneavoastră vorbiţi când vă permit“, a exclamat Ioţcu.

Rectificarea, alocările şi legea

La un moment dat, consilierii au ameninţat că vor părăsi şedinţa deşi mulţi dintre aceştia gustau din plin conflictul. Niciun consilier însă nu a susţinut propunerea vicelui Adrian Ţolea, aceştia cerând ca mai întâi să fie supusă la vot ordinea de zi, ceea ce s-a şi întâmplat. Supus aprobării, proiectul pentru rectificarea bugetului a avut un singur vot „împotrivă“ – cel a lui Adrian Ţolea şi două „abţineri“, venite de la consilierii Caius Parpală (PNL) şi Simona-Lucia Iorgovan (PNL).

„În principal s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru continuarea investiţiei de modernizare la Unitatea de Primiri Urgenţe, respectiv proiectul privind instalarea climatizării şi desigur, prin proiectul de rectificare a bugetului s-a aprobat alocarea banilor pentru dotarea cabinetului stomatologic de la Urgenţe. Pentru prima dată o să avem un astfel de cabinet la Spitalul Judeţean care va deservi populaţia din punct de vedere a urgenţelor stomatologice.În ceea ce priveşte alocările pe infrastructură, banii s-au dat pentru reparaţii, pe toate sectoarele de drumuri“, a spus preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, la finalul şedinţei.

Ţolea vorbeşte de presiuni

Au urmat schimburile acide de replici şi acuzele. „Cu surprindere am aflat că, probabil domnul Ţolea urmând indicaţii din altă parte a venit cu o altă propunere după ce toate proiectele au trecut de comisii în unanimitate. Consider că domnul Ţolea nu cunoaşte Legea 215 care spune că, scoaterea unui punct de pe ordinea de zi o poate face doar iniţiatorul şi nu altcineva. În acest moment cred că nu a luat foarte bine la cunoştinţă despre ceea ce înseamnă alocările de la acest buget şi spun asta pentru că erau alocări pentru sănătate şi pentru reparaţii la drumurile judeţene. Cred că o prezenţă mai bună la sediul Consiliului Judeţean l-ar face să cunoască mai bine proiectele de hotărâre“, a spus Nicolae Ioţcu.

Cu argumentele sale a venit şi Adrian Ţolea, însă acesta l-a acuzat pe Nicolae Ioţcu că nu cunoaşte legea şi că are comportament dictatorial. „Am făcut o prounere de amânare a unui punct de pe ordinea de zi. Era vorba de distribuirea unor bani care au intrat în bugetul CJA şi care puteau fi redistribuiţi pentru activitatea proprie, pentru diferite instituţii, investiţii sau pentru unităţile subordonate CJA. Datorită faptului că, aceste sume au fost împărţite, distribuite de către domnul preşedinte, exclusiv din pixul pe care îl are, fără o consultare cu consilierii judeţeni, nici cei ai puterii, nici cei ai opoziţiei, am propus această amânare, întrucât banii pot fi distribuiţi în mai multe direcţii. Sigur că am sprijinit întotdeauna Spitalul Judeţean dar, poate că şi aici sunt mai multe obiective, nu e neaparată nevoie să fie daţi doar într-o direcţie. X bani pot fi daţi într-o altă direcţie…lucrurile sunt nuanţate. Am asistat la o atitudine dictatorială pe care a avut-o preşedintele CJA. Dânsul a dovedit că nu cunoaşte legea administraţiei publice locale, pentru că nu a supus la vot propunerea mea de a scoate un punct de pe ordinea de zi, înainte ca această ordine de zi să fie votată. A supus fără propunere, după ce ordinea de zi a fost adoptată, ca urmare, niciun consilier nu i-a mai răspuns celui de al doilea vot. A demonstrat că este total nedemocratic“

Ţolea s-a arătat convins că Nicolae Ioţcu a pus presiune pe consilieri să nu se opună. „Domnul preşedinte Ioţcu, nu ştiu cărui comandament politic răspunde. Am văzut astăzi că a fost cot la cot cu opoziţia, cu PSD, dar nu e problema mea. Îl amendez prin această declaraţie şi îmi voi lua foarte în serios atribuţiile pe care le am în Consiliul Judeţean. Voi amenda orice derapaj pe care preşedintele CJA îl va face de acum înainte“.

Întrebat de ce niciun consilier nu a fost de acord cu propunerea sa, Adrian Ţolea a răspuns: „Pentru că domnul preşedinte a făcut presiuni, pentru că celelate puncte erau în regulă şi trebuiau votate. La presiunile pe care domnul preşedinte le-a făcut şi asupra unor consilieri judeţeni şi mai devreme jos în biroul dânsului. Probabil că unii dintre colegi nu au vrut să meargă înainte, pentru că s-au speriat“.

Nu în ultimul rând, Adrian Ţolea a spus că va „dezgropa“ şi alte hotărâri, deşi nu a făcut-o la timp. „Sunt şi alte hotărâri, date cu ceva timp în urmă, pe care pot să le atac  în contencios administrativ. Orice hotărâre poate fi atacată timp de şase luni. Am să demonstrez cu hotărâri comportamentul nedemocratic al domnului preşedinte care a încercat printr-o dispoziţie să îmi ia şi dreptul de a vorbi în faţa presei. Dar nu a reuşit!“.

De menţionat că, la finalul şedinţei, consilieri PSD s-au arătat amuzaţi de declaraţiile făcute de Adrian Ţolea, potrivit căruia, aceştia ar fi fost presaţi să se opună vicepreşedintelui CJ.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției