peraLiniştea conducerii Asociaţiei Foş­tilor Urbarialişti de la Agrişu Mare a fost aruncată în aer. Unul dintre membrii Consiliului de Conducere are serioase îndoieli cu privire la modul în care au fost cheltuiţi banii asociaţiei, în con­diţiile în care, spune el, preşedintele Gheorghe Oprea refuză să-i prezinte raportul de activitate şi un contract de vânzare-cumpărare pentru o casă cumpărată din fondurile foştilor urbarialişti. Bogdan Pera este membru fondator al asociaţiei înfiinţată în 2006  şi membru în Consiliul de Conducere, despre care susţine că nu s-a mai întrunit de trei ani. „Comitetul de conducere nu s-a mai întrunit de trei ani, preşedintele Gheorghe Oprea  lucrând singur. El e preşedinte, dar şi adevă­ratul casier, cu toate că postul e ocupat de o altă persoană. Când se merge la bancă, el se ocupă de bani. De doi ani s-au făcut demersurile pentru cumpărarea unei case, pentru că nu avea ce să facă cu banii. Au vrut o dată să cumpere tractor, să cum­pere utilaje, dar nu le-au cumpărat. Au promis că vor cumpăra. Banii sunt proveniţi din subvenţiile de la APIA, pentru păşune. Aş vrea să ştiu cine e proprietarul casei. Casa cumpărată, era una părăsită, chiar în centrul satului. Au investit acolo, au curăţat-o, ne-a spus că au cheltuit cu renovarea cam un miliard şi jumătate de lei vechi, dar o cifră exactă nu ne-au spus niciodată. Normal, ar fi trebuit să prezinte raportul de activitate în Adunarea Generală. Nu ne-au prezentat nici actul de vânzare-cumpărare. Când l-am cerut era înainte de Paşti. Preşedintele a promis că îmi va arăta actul după Paşti, dar când l-am sunat, nu am mai putut lua legătura cu el”, susţine Pera.
„Strigă lumea după noi pe stradă”
Bogdan Pera susţine că a apelat la ajutorul presei pentru a afla ce s-a întâmplat cu banii asociaţiei, pentru că s-a ajuns să strige lumea pe stradă după membrii Consiliului de Conducere. „Oamenii strigă după membrii din Consiliul de Conducere că i-am cum­pă­rat o casă la preşedinte, mai ales după mine, că eu am avut iniţiativa înfiinţării asociaţiei. Eu l-am propus de preşedinte. Pe atunci credeam că va fi un om corect. Într-o asociaţie urbarială, forul conducător e Adu­narea Generală. De vreo trei ani, Adunarea Generală nu a mai fost statutară. Au fost prezenţi doar câţi­va oameni. La ultima adunare au fost 19, de exemplu. Nu ne-a spus niciodată câţi trebuie să fim, pentru ca adunarea să fie statutară. Am cerut şi informaţii cu privire la numărul de membri. Nu ni s-a spus niciodată. Că unii membri mai mor, alţii îşi găsesc ulterior documente şi se înscriu în asociaţie”, a continuat Pera.
Acesta susţine că acum vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă şi să afle, în calitatea oficială pe care o are cum s-au cheltuit banii. „Anual se încasează de la APIA o subvenţie de 100 de euro pe hectar şi asociaţia are 930 de hectare de păşune. Avem şi pădure, vreo 40 şi ceva de hectare. Sunt vreo 6.000 de oi pe păşune şi se plăteşte taxă de păşunat, dar aia e zero faţă de ce dă APIA. Din taxa de păşunat, anul acesta am primit 200 de lei pe un drept de păşune. Familia mea are aproape cinci drepturi şi am primit aproximativ 1.000 de lei pe an. Lumea din sat se întreabă că dacă poate cheltui banii de la APIA pe case, de ce nu dă o parte şi la asociaţi. În plus, au subvenţionat două grădiniţe, fără să ceară acceptul Adunării Generale. Dacă acolo pot să dea bani, la oameni de ce nu dau?”, a încheiat Pera.
În ceea ce-l priveşte, Gheorghe Oprea, deşi a fost contactat, a refuzat să-şi prezinte punctul de vedere.

Recomandările redacției