pp16Actuala conducere a grădiniţei PP.16 aşteaptă să primească mai multe răspunsuri din partea fostei directoare Mariana Cismaşiu. Semnele de întrebare sunt legate de unele probleme care au fost depistate de către noua conducere în cele câteva zile de la numire.
Un prim mare semn de întrebare este legat de modul în care va reuşi să se descurce grădiniţa până la sfârşitul anului, în condiţiile în care fondul de reparaţii a fost epuizat în totalitate. Unitatea are la dispoziţie un buget de 11.000 de lei, care trebuie însă drămuit pentru un an întreg calendaristic. „În momentul în care a aflat că în fondul pentru reparaţii al şcolii mai sunt la dispoziţie 5.900 de lei, fosta directoare i-a cheltuit pe toţi. În aceste condiţii, grădiniţa a rămas fără nici un leu pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, poate cele mai dificile luni ale anului“, ne-a declarat Csilla Aur, directoarea grădiniţei PP.16.
Investiţii… în birouri
Pentru că în ultima vreme s-a adus de foarte multe ori în discuţie valoarea investiţiilor realizate în mandatul Marianei Cismaşiu, mai multe persoane se întreabă în ce măsură investiţiile au fost făcute în folosul copiilor.
Una dintre cele mai vizibile investiţii o reprezintă biroul direcţiunii. Aici a fost montat un uriaş geam din termopan, iar uşa de la birou a fost, de asemenea, schimbată, cu una modernă, tot din termopan. O altă investiţie notabilă a fost cea a cabinetului administratorului. Încăperea a fost renovată complet, cu toate dotările: parchet, zugrăvit, geamuri termopan şi mobilier modern. Totodată s-au realizat investiţii în cabi­netul metodic, unde s-a zugrăvit, s-au pus termopane şi a fost dotat cu mobilier. „Toate acestea reprezintă, într-adevăr, investiţii realizate în timpul mandatului doamnei Cismaşiu, însă nu erau priorităţi. Mă întreb cu ce i-a ajutat oare pe copii toate aceste investiţii. Poate singurul lucru care a fost realizat pentru cei mici a fost pictarea pereţilor, lucrare care a fost efectuată cu ajutorul educatoarelor“, susţine Csilla Aur. Conducerea grădiniţei este contrariată şi de gestul făcut de Mariana Cismaşiu în momentul în care cei câţiva părinţi, care s-au adunat pentru a protesta împotriva numirii noii direcţiuni, au susţinut că „până la venirea doamnei Cismaşiu nu s-a făcut nimic în această grădiniţă“. În percepţia actualei conduceri, Mariana Cismaşiu ar fi trebuit să intervină pentru a nu fi jignită directoarea care a  condus grădiniţa  înainte de venirea ei. „Înainte de Mariana Cismaşiu, grădiniţa a fost condusă timp de 12 ani de către doamna Elena Pârva. Este jignitor din partea acelor părinţi care au spus că nu «s-a făcut nimic îna­inte». Consider că în acel moment Mariana Cismaşiu trebuia să intervină, mai ales dacă ţinem cont de fap­tul că pe timpul mandatului doamnei Elena Pârva s-au realizat toate cla­sele. Nu este corect ca munca unui om să fie aruncată, pur şi simplu, la gunoi“, susţine Csilla Aur.
Semne de întrebare privind sponsorizările părinţilor
Mai mult, există şi o serie de suspiciuni în ceea ce priveşte modul în care a fost organizat protestul părinţilor, în condiţiile în care a fost găsită o agendă în care exista o evidenţă a celor care trebuiau să participe la acţiune. Dintr-o listă întreagă cu numele părinţilor, erau încercuite doar acelea care au participat la protest. De asemenea, în dreptul numelor încercuite era scris şi răspunsul primit de la aceştia, dacă se prezintă sau nu la protest.
O altă nelămurire este cea cu privire la soarta banilor strânşi de pe urma sponsorizării părinţilor. Pentru că, în conformitate cu legea, este interzisă orice fel de colectare de fonduri, grădiniţa a găsit o metodă legală de a strânge bani, pentru diverse cheltuieli ale unităţii. Banii erau strânşi sub forma unui acord de sponsorizare, încheiat cu fiecare părinte în parte, care venea să îşi înscrie copilul la grădiniţă. Acordul era redactat pe aceeaşi pagină cu cererea de înscriere, în continuarea ei. De la fiecare părinte se strângea astfel suma de 50 de lei. Mai multe semne de întrebare au fost ridicate atunci când noua conducere a constatat că hârtiile pe care erau redactate atât cererea de înscriere cât şi acordul de sponsorizare erau rupte. Pe hârtie apărea doar cererea de înscriere, fără acordul de sponsorizare. „În aceste condiţii, am întrebat peste tot unde sunt banii colectaţi din acordurile de sponsorizare. În cele din urmă, Mariana Cismaşiu a predat administratoarei suma de 4.810 lei, însă din câte am înţeles suma colectată ar fi cu mult mai mare. În plus, fosta directoare a trecut la data la care a predat banii ziua precedentă, ca şi cum totul s-ar fi petrecut în mod oficial. Din câte am înţeles facturile pentru diferenţa de bani se găsesc acasă la doamna Cismaşiu. Întrebarea mea este ce caută facturile acasă?“, se întreabă Csilla Aur.
Băncuţele misterioase
Un alt mister este legat de nişte bănci care au fost aduse la grădiniţă în cursul zilei de marţi, 3 septembrie. Băncile au fost aduse de la primărie pentru a fi puse în curtea unităţii. A doua zi însă, la ora 11.00, urma să aibă loc instalarea oficială a noii direcţiuni. Cu o jumătate de oră înainte de instalare, s-a prezentat o dubiţă la şcoală, iar băncile au fost luate fără ca nimeni să dea vreo explicaţie. „Rămâne un mister ce s-a întâmplat cu acele bănci, pentru că nici în ziua de astăzi nu ştim unde au ajuns“, susţine directoarea.
De asemenea, conducerea actuală susţine că fosta directoare a grădiniţei a încercat să îngreuneze activitatea prin faptul că nu a lăsat nici o bază de date în calculator.
De cealaltă parte, Mariana Cismaşiu ne-a declarat că „oricând se doreşte voi da explicaţii, însă în faţa comitetului de părinţi. Acolo voi expune unde s-au cheltuit toţi banii şi cât s-a adunat. În ceea ce priveşte epuizarea fondului de reparaţii, nu aveam de unde să ştiu la cât se ridică anumite lucrări. Dacă nu mai sunt bani, conducerea grădiniţei nu are decât să facă cerere la Primărie. De asemenea, eu nu pot opri părinţii să spună ceea ce gândesc şi ceea ce s-a constatat că s-a făcut în timpul mandatului meu“.

Recomandările redacției