Scandal la Seleuş: ciurdarul satului este acuzat de proprietarii de terenuri că lasă vacile să le distrugă culturile

0
297

Proprietarii de terenuri agricole din Seleuş au ajuns în pragul disperării din cauza ciurdarului satului. Altfel spus, o parte dintre săteni îl acuză pe bărbatul angajat de alţi localnici să aibă grijă de vacile lor, că nu îşi vede de treabă, că îşi trimite copiii cu vacile la păscut, iar animalele sunt scăpate prin culturile oamenilor. Deşi la un moment dat a fost amendat de poliţişti, individul nu şi-a schimbat năravul. „Omul ăsta nu are niciun fel de lege. De doi ani intră cu vacile pe culturile noastre. Este chemat la Postul de Poliţie dar nu se prezintă. Nu prea merge nici cu animalele la păscut, având tot felul de alte preocupări. Are cinci copii minori, pe care nu îi trimite la şcoală, dar în schimb îi trimite să păzească animalele la păscut”, ne poves­teşte Iosif Retian, unul dintre proprietarii de terenuri din Seleuş. Acesta ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii cu vacile care intră pe proprietatea sa. În poze, se vede clar că animalele sunt supravegheate de copii, nu de o persoană adultă. „Am un teren de 3,5 hectare, situat la marginea păşunii comunale. Anul trecut am semănat porumb. A intrat cu animalele, a distrus cultura, aşa că anul acesta am semănat lucernă. Recent cele aproximativ 15 vaci pe care le are în pază au ajuns pe lu­cer­na mea. La marginea suprafe­ţei pe care o deţin începe pă­şunea, dar e mai bună mâncarea pe terenul oamenilor. Să ştiţi că sunt mai mulţi locuitori din sat care se plâng de el. De mult nu a mai fost la lucru, trimiţându-şi copiii în loc”, mai spune Retian.

Copiii la vaci, nevasta la cerşit…
În condiţiile în care am dorit să aflăm care este poziţia autorităţilor locale cu privire la această situaţie, l-am contactat pe primarul Cristian Branc. Trebuie spus că şi acesta are o părere foarte proastă despre ciurdar. În plus, a ţinut să menţioneze că după expirarea înţelegerii dintre proprietarii de animale şi acest individ, le va recoman- ­da oamenilor să renunţe la servi­- ciile acestuia. „Are o înţelegere cu oamenii valabilă până la 1 Decembrie. Sunt foarte mulţi săteni nemulţumiţi. Până anul acesta nu a făcut aşa de multe probleme, dar situaţia nu mai poate continua aşa. Bărbatul este de loc din Zărand, dar stă aici, pe raza comunei Seleuş. Are o rulotă, un fel de colibă, la câmp, pe păşune, unde locuieş­te împreună cu copiii. Aceştia nu merg la şcolă. I-am văzut că sunt trimişi cu vacile la păscut Cu privire la nevasta sa am auzit că o trimite la Arad, la cerşit”, ne-a declarat primarul Cristian Branc.
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au confirmat că bărbatul a mai fost sancţionat con­- ­travenţional în trecut pentru că nu a avut grijă de animale, iar acum urmează să fie audiat şi să se ia măsurile legale ce se impun.
DGASPC intră pe fir
Având în vedere că ciurdarul are mai mulţi copii pe care îi pune să muncească în locul său, am solicitat un punct de vedere şi din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „În urma sesizării făcute de dumneavoastră, am făcut o solicitare către Serviciul de Evaluare şi Consiliere în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă Domestică. Colegii noştri de la serviciul respectiv se vor deplasa în teren pentru a evalua situaţia relatată. În funcţie de cele constatate împreună cu reprezentanţii celorlalte autorităţi se vor adopta măsurile legale care se impun”, a declarat Diana Vogel, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.