motorinaVameşii arădeni s-au trezit că le-au dispărut 70 de tone de motorină din curtea instituţiei, cu toate că incinta era supra­vegheată video şi păzită de Arcons. Combustibilul a fost confiscat în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate de inspectorii Direcţiei Regionale de Accideze şi Operaţiuni Vamale Timişoara şi dat în custodia Vămii Arad, în condiţiile în care captura a fost făcută în judeţ. Proprietarul transportului a contestat însă în instanţă decizia luată de vameşi, iar în urma procesului, instanţa a hotărât că două dintre cele trei cisterne confiscate trebuie să intre în proprietatea statului, iar una să fie restituită firmei de la care a fost confiscată. În aceste condiţii, reprezentanţii Compartimentului Valorificări din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad s-au prezentat, vineri dimineaţa, la sediul Vămii, pentru a prelua produsele. Nu mică le-a fost mirarea celor de acolo când au descoperit că 70 de tone de motorină „s-au evaporat” pur şi simplu.
Sursele noastre susţin că reprezentantul Arcons are obligaţia să noteze fie­care maşină care intră şi iese, or, conform anchetatorilor, motorina nu putea fi furată cu furtunul, ci doar dacă cisternele ar fi ieşit pe poarta instituţiei şi, ulterior, ar fi revenit în parcare. O altă posibilitate ar fi fost ca motorina să fie mutată, cu ajutorul unor pompe, în alte cisterne. „Captura a fost făcută prin 2011, dar după aceea a fost un process pe rol, astfel încât marfa nu a putut fi valorificată. Cisternele au fost lăsate la Vama Arad, până la soluţionarea litigiului, pentru că au fost reţiunute în apropiere. Despre Arcons pot să vă spun că se ocupa de paza incintei respective şi când a fost dusă motorina acolo. Acum, organele de cercetare trebuie să stabilească ce s-a întâmplat. Cele 70 de tone de combustibil nu puteau fi mutate în altă parte cu căniţa. Trebuia să existe o cisternă şi nişte pompe, iar datoria firmei de pază era să verifice perimetrul. Alt­fel nu înţeleg de ce s-a mai apelat la o firmă de pază… Pentru ce? Urmează să se facă cercetari”, a declarat Aurel Manu, şef Serviciu Supraveghere Control Vamal, din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara.
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad susţin că au demarat o anchetă, după ce au fost informaţi că motorina a dispărut. „Am primit o sesizare din partea ANAF că din trei cisterne care se aflau în custodia şi în curtea Direcţiei Judeţene Vamale Arad au dispărut 70 de tone de carburant. Cele trei cisterne se aflau în custodia Vămii de aproximativ doi ani, fiind amplasate într-o incintă păzită şi supravegheată video. Colegii noştri au făcut cercetarea la faţa locului şi urmează să continue verificările”, susţine Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

Recomandările redacției