Fostul prim-ministru scoţian Alex Salmond, acuzat de agresiuni sexuale, şi-a anunţat acum câteva zile demisia din Partidul Naţional Scoţian (SNP) pentru a nu aduce prejudicii acestei formaţiuni, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Acuzaţiile se referă la fapte ce ar fi fost comise de fostul lider naţionalist scoţian în 2013, în timpul mandatului de şef al guvernului.

Conform ediţiei din 24 august a cotidianului scoţian Daily Record, două membre ale echipei lui Alex Salmond au denunţat fapte de agresiune sexuală ce ar fi avut loc mai ales la reşedinţa oficială a premierului scoţian.

Salmond, în vârstă de 63 de ani, a negat acuzaţiile şi a iniţiat contestarea în justiţie a unei proceduri lansate împotriva sa de guvernul scoţian.

Actual guvern scoţian, condus de Nicola Sturgeon, şi ea membră a SNP, a raportat aceste acuzaţii la poliţie, după realizarea unei anchete interne.

Într-un mesaj video difuzat miercuri pe o reţea de socializare, Alex Salmond afirmă că a luat decizia de a părăsi SNP pentru a preveni o ‘divizare internă’ şi atacuri politice împotriva formaţiunii.

„Nu am intrat în politică pentru a facilita atacurile opoziţiei împotriva SNP şi, dată fiind reluarea lucrărilor parlamentului săptămâna viitoare, mi-am prezentat demisia pentru a îndepărta acest subiect de atac din partea opoziţiei’, a explicat el.

„Mai ales, sunt conştient că, dacă partidul s-ar simţi constrâns să mă suspende, aceasta ar provoca o importantă divizare internă’, a adăugat Salmond.

El a dat asigurări că intenţionează să redevină membru al SNP ‘de îndată ce voi fi avut posibilitatea de a-mi apăra onoarea’.

Alex Salmond, care a condus executivul scoţian între 2007- 2014, a anunţat vineri pe Twitter că a depus un recurs judiciar împotriva guvernului, contestând legalitatea anchetei interne conduse de secretara permanentă a guvernului.

„Această procedură este atât de injustă, încât nu mi s-a permis să văd şi, prin urmare, să contest acuzaţiile aduse împotriva mea’, a afirmat el.

Salmond a rămas în atenţia opiniei publice ca personalitate mediatică, atrăgând o controversă anul trecut când a devenit gazda emisiunii „The Alex Salmond Show“ la televiziunea Russia Today, finanţată de Kremlin.

Recomandările redacției