Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a ordonat demararea unei anchete după violenţele comise în Paris de poliţişti în timpul dispersării câtorva sute de imigranţi şi susţinători ai acestora. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au lovit inclusiv jurnaliştii prezenţi la faţa locului, informează The Guardian.
După desfiinţarea unei tabere abia instalate în Piaţa Republicii din Paris, între 200 şi 300 de persoane, majoritatea militanţi din cadrul unor asociaţii şi o minoritate de migranţi, s-au îndreptat spre centrul capitalei franceze pentru a cere locuri de cazare, înconjuraţi de un impozant dispozitiv de forţe de ordine, conform Agerpres.
După câteva minute, forţele de ordine au făcut uz de mai multe ori de gaze lacrimogene şi de grenade asomatoare (acustice) pentru a disipa manifestanţii.
Imaginile surprinse în timpul intervenţiei forţelor de ordine au fost catalogate drept „şocante” de către ministrul Gerald Darmanin.
Ministrul de interne a solicitat secţiei speciale din Poliţia Franceză care anchetează abuzurile comise de poliţişti să cerceteze mai multe astfel de incidente „inacceptabile”. Ministrul a promis că în 48 de ore va face pu­blice concluziile anchetei.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a acuzat „violenţa” de care au dat dovadă poliţişti şi a spus că desfiinţarea taberei reprezintă o „negare a rolului umanitar pe care şi l-a asumat Franţa”. „Statul oferă un spectacol lamentabil. Există un răspuns poliţienesc la o situaţie socială. Aceasta nu va putea fi depăşită decât dacă vor fi găsite soluţii de găzduire pentru aceste persoane”, a declarat Ian Brossat, responsabil al Primăriei Parisului pentru primirea de refugiaţi.
Sute de migranţi, în special bărbaţi afgani au rămas fără adăpost după destructurarea, săptămâna trecută, a unei tabere insalubre dintr-o suburbie pariziană. Migranţii au cerut să li se asigure locuri de cazare, în plină carantină instituită de autorităţile franceze în contextul pandemiei de COVID-19.
„Aţi văzut această violenţă din partea poliţiei, în condiţiile în care sunt prezenţi responsabili, jurnalişti, camere de filmat, în plin centrul Parisului. Vă imaginaţi atunci prin ce trec migranţii izolaţi la marginea Parisului”, şi-a exprimat indignarea Kerill Theurillat, un responsabil parizian al asociaţiei Utopia56, aflată la originea instalării taberei din Piaţa Republicii.
Remy Buisine, reporter la site-ul de ştiri Brut, a declarat că a fost atacat şi lovit de trei ori de către poliţişti, în ciuda faptului că le-a arătat de fiecare dată legitimaţia de presă
Acţiunea poliţiei vine într-un moment de­licat pentru guvernul francez, amplu criticat pentru încercarea de a adopta o nouă lege care ar interzice publicarea de filmări cu poliţişti aflaţi în timpul exercitării profesiei.
Conform prevederilor proiectului de lege, publicarea de imagini ce arată poliţişti în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu este pasibilă cu până la un an de închisoare şi amenzi de 45.000 de euro.
„Cei aflaţi la putere încearcă tot mai mult să împiedice cetăţenii, jurnaliştii şi avertizorii de integritate să dezvăluie greşelile statului. Când se întâmplă acest lucru, democraţia dispare”, a avertizat redactorul şef al portalului de investigaţii Mediapart, Edwy Plenel.

Recomandările redacției