Scandalul dintre social-democrații și liberalii de la Păuliș continuă. Consilierul judeţean PSD Ioan Gligor susține că vice­- primarul comunei Păuliș a fost ales într-o ședință de Consiliu Local în care nu a fost întrunit cvorumul, acuzându-i pe liberali că doresc să obţină funcţia de viceprimar prin şantaj şi ameninţări. Potrivit acestuia, instalarea în funcție a viceprimarului s-ar putea face doar cu încălcarea legii. „Liberalii vor să pună mâna pe funcţia de viceprimar al comunei Păuliş în mod necinstit. Unul dintre candidaţii acestui partid a fost votat de către şase consilieri liberali, singurii prezenți la ședință dintre aleșii locali, pentru demnitatea de viceprimar al comunei Păuliş. Având în vedere faptul că din Consiliul Local Păuliş fac parte 12 consilieri, era necesar ca numărul consilierilor prezenţi la şedinţă să fie de minim șapte, adică majoritatea. Cum şedinţa nu a avut cvorumul necesar la punctul referitor la alegerea viceprimarului, şedinţa trebuia suspendată. Acest lucru trebuia făcut de către preşedintele de şedinţă, nimeni altul decât cel care candida pentru funcţia de viceprimar: Florin Sari. Nu a făcut acest lucru pentru a nu-şi periclita funcţia, însă PSD nu poate asista pasiv la fărădelegile liberalilor. În consecinţă, vom sesiza Instituţia Prefectului pentru a vedea dacă s-au îndeplinit condiţiile legii. Trebuie să existe o decizie de legalitate pentru ca viceprimarul să poată să îşi preia atribuţiile, până atunci, orice decizie cu privire la instalare este ilegală. În goana după funcții, liberalii l-au ameninţat pe primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, încercând să-l instaleze cu forța pe reprezentantul lor. PNL recurge la şantaj şi ameninţări pentru a satisface interesele anumitor persoane și pentru a pune mâna pe banii cetățenilor din Păuliș. Liberalii au blocat, mai bine de o lună, majorarea salariilor angajaţilor din Primăria Păuliş, prin neprezentarea la şedinţe, ceea ce arată că acești consilieri nu sunt preocupați de soarta cetățenilor, ci doar de interesul propriu. Acum, apelează din nou la mijloace neortodoxe pentru a obţine anumite avantaje, chiar cu încălcarea legii“, a declarat Ioan Gligor, consilier judeţean PSD Arad.
Reacția lui Ioan Gligor vine după ce PNL Arad a dat un comunicat de presă plin de acuze la adresa primarului comunei Păuliș, Ioan Turcin. Liberalii susțin că Turcin s-ar comporta ca un patron al comunei și că ar avea o atitudine ostilă față de Florin Sari, viceprimarul ales de liberali, întârziind fără temei preluarea mandatului de către acesta din urmă. „Vă reamintim că Florin Sari a fost ales statutar de către Consiliul Local, săptămâna trecută, viceprimar, iar nepunerea în aplicare a acestei hotărâri de către primarul Turcin ar constitui abuz în serviciu. Înțelegem că primarul ar fi pus în discuție legalitatea hotărârii de Consiliu Local prin care Florin Sari era ales viceprimar. Or, nu este nici atribuția și nici de competența sa să stabilească legalitatea unei hotărâri – el este obligat să o aplice, potrivit Legii 215 a Administrației Publice Locale! Orice întârziere este ilegală și susceptibilă de atragerea răspunderii penale!”, se arată printre altele în comunicatul PNL.
Având în vedere că am văzut care este poziția de la centru a ambelor partide implicate în conflict, am dorit să aflăm și care este punctul de vedere al reprezentanților lor de la Păuliș.
Primarul susține că este amenințat și șantajat să încalce legea
Primarul Ioan Turcin confirmă cele sus­ținute de consilierul județean Ioan Gligor, spunând la rândul său că în momentul în care a fost ales noul viceprimar în sala de ședințe au mai rămas doar consilierii liberali, șase la număr. „La turul doi de scrutin, în sală au mai rămas doar șase consilieri, cei ai PNL, care și-au ales un candidat, pe care l-au suisținut și îl sus­țin în continuare. Din câte am înțeles, au încălcat legea, nerespectând regulamentul de funcționare a Consiliului Local. Eu, în calitatea mea de primar, nu pot să pun în aplicare o hotărâre de consiliu, chiar dacă a fost votată, dacă nu este și legală. Dacă hotărârea în baza căruia a fost ales domnul Sari se dovedește a fi legală, domnul Sari este de mâine viceprimar, din punctul meu de vedere”, ne-a declarat primarul Ioan Turcin.  Acesta mai susține că i-a cerut juristei Primăriei să întocmească cât mai repede dosarul cu privire la alegerea viceprimarului și să-l trimită de urgență la Prefectură, pentru ca reprezentanții acestei instituții să se poată pronunța cu privire la legalitatea alegerii lui Sari. „Repet, dacă hotărârea nu este legală, nu o pot pune în aplicare, indiferent de cine îmi cere să fac acest lucru. Faptul că a ajuns să se vorbească că intru într-o zonă cu iz penal dacă nu pun în aplicare respectiva hotărâre nu mă poate obliga să încalc legea. Din punctul meu de vedere, în primul rând, orice Primărie din țară trebuie să respecte legile țării în vigoare. În plus, trebuie să știți că de când a avut loc ședința și până ieri s-au făcut tot felul de presiuni asupra mea de către domnul consilier Sari, fiind inclusiv amenințat și șantajat, pentru a pune în practică această hotărâre. Se dă dovadă de o îndrăzneală și tupeu ieșit din comun prin care se for­țează angajarea domnului Florin Sari la Primărie, cât se poate de repede. Trebuie să știți că Primăria func­ționează în momentul de față în condiții bune și la parametrii normali, nefiind sincope din cauză că nu avem un viceprimar. Nici nu vor fi sincope dacă angajarea domnului Sari se va face peste trei-patru-zece zile maxim”, a mai spus Turcin.
Florin Sari spune că a fost ales statutar
Pe de altă parte, Florin Sari, nu a dorit să comenteze prea mult declarațiile date de Turcin că ar fi fost amenințat și șantajat. „Acestea sunt afirmațiile domnului primar. Nu cred că este posibil așa ceva”, afirmă Sari. În schimb, acesta susține că a fost ales în mod legal și că primarul ar trebui să pună în practică hotărârea Consiliului Local cu privire la alegerea viceprimarului. „Șe­dința în care am fost ales a fost statutară, fiind prezenți zece consilieri, din 12 în funcție. Conform regulamentului de funcționare a Consiliului Local, atunci când sunt mai mulți candidați și nu se alege unul dintre aceștia cu majoritate simplă, se trece la al doilea tur de scrutin, unde se alege un candidat cu majoritatea consilierilor. La primul tur au fost doi candidați și au participat toți cei zece consilieri care au fost prezenți la începere ședinței. La cel de-al doilea tur, domnul primar a comunicat că aleșii PSD nu vor mai participa la ședință. În aceeași ședință s-au adoptat și late hotărâri de consiliu pe care domnul primr le-a pus în aplicare, deci ar trebui să pună în aplicare și hotărârea cu privire la alegerea viceprimarului”, a mai spus Florin Sari.
În ceea ce privește termenul în care s-ar putea pronunța Prefectura, trebuie spus că, în mod normal toată procedura nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile de la data primirii dosarului.

Recomandările redacției