Ştire bombă, vehiculată în draci pe toate site-urile şi televiziunile: premierul Viorica Dăncilă a declarat că va vota şi la referendum, ducând la noi cote războiul cu Liviu Dragnea. După părerea mea, nu este niciun război, Viorica Dăncilă anunţând această decizie după ce s-a sfătuit cu Liviu Dragnea. Să explicăm: dacă referendumul din 26 mai pică, pe motiv de prezenţă mică la vot, orice şansă ca pe 27 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să anunţe un verdict favorabil lui Dragnea este spulberată. Nu cred că Dragnea este străin de ciudata decizie a BEC, care, pe ultima sută, a decis că toate voturile pentru referendum sunt valabile, indiferent în ce urnă sunt introduse. Posibilitatea fraudării este uriaşă, iar specialiştii sistemului vor găsi exact metodele prin care această oportunitate poate fi exploatată la maximum.
Mai departe, Viorica Dăncilă spune că ea votează, pentru că nu există o decizie a CEx privind boicotarea referendumului. Chiar aşa, de ce nu o fi convocat Dragnea CEx-ul, care este la cheremul lui, ca să ia decizia oficială de boicotare a referendumului? Cum, de ce, tocmai pentru că are nevoie ca de aer ca referendumul să reuşească, pentru a-l ajuta pe Iohannis. Iar, pentru că nu putea să recunoască pe faţă aceasta, a născocit războiul cu Dăncilă. Un război, după cum cred eu, fals, menit să stopeze dezertările din PSD. Sunt convins că, prin anunţul făcut, prin mimarea revoltei făţişe faţă de Dragnea, Viorica Dăncilă a întors din drum mulţi votanţi care erau decişi să treacă în tabăra lui Ponta, dezamăgiţi că nimeni nu-l poate doborî pe Dragnea.  Victor Ponta a mizat, la aceste alegeri, pe această masă de ma­nevră, dar este posibil ca Viorica Dăncilă să fi prelungit orizontul de aşteptare, după alegerile de duminică. Şi dacă este doar până luni, tot este bine, cetăţenii respectivi nu vor vota cu Pro România, ci cu PSD, fiind convinşi că Dăncilă ştia exact că luni Dragnea va fi pe făraş, că va fi condamnat definitiv, pentru că altfel nu ar fi îndrăznit să dea toate acele declaraţii belicoase.
Este doar un nou episod al telenovei scăpării lui Dragnea de puşcărie, în care actorii principali sunt Dragnea şi Dăncilă. Dăncilă se preface că nu acceptă soluţia schimbării miniştrilor prin restructurare, ci merge mai departe pe remaniere, chiar dacă acesta nu îi convine lui Dragnea. De fapt, îi convine, chiar el i-a dat ordin Vioricăi să o ţină maţu gaia. Să fim serioşi, dacă chiar ar fi vrut, în doi timpi şi trei mişcări Dragnea ar fi convocat CEx-ul, pentru ca acesta să decidă că se face restructurare, iar Dăncilă ar fi trebuit să se execute de îndată. Nu a făcut-o pentru că nu a vrut, trebuia ca războiul de faţadă cu premierul să continue, pentru ca Iohannis să poată profita la maximum, să-şi crească şansele de a câştiga al doilea mandat.
„Am văzut că apare în spaţiul public că am o divergenţă cu d-l Dragnea. Nu poate exista o divergenţă între preşe­dintele partidului şi premier. Că de multe ori sunt opinii diferite, ele se încadrează în spiritul democraţiei. Nu, am o bună relaţie cu preşedintele Liviu Dragnea”, a declarat Viorica Dăncilă. Păi, eu ce spuneam?
Şi, iată, de ultimă oră, bomboana pe colivă: „Premierul e obligat moral să participe la referendum”, a declarat nimeni altul decât Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD!

Recomandările redacției