Scandalul salariilor: primarul comunei Păuliș răspunde acuzațiilor care i se aduc

0
196

La Păuliș se dau lupte crâncene în Consiliul Local între aleșii Partidului Social Democrat și cei ai Partidului Național Liberal, în condițiile în care fiecare are câte șase consilieri locali, iar fostul viceprimar Viorel Petruța a fost nevoit să părăsească consiliul ca urmare a faptului Partidul România Unită, din care făcea parte,
i-a retras sprijinul. Mai mult, din motive obiective, în ultima vreme, social-democrații nu pot „alinia” la începutul ședințelor decât cinci consilieri, ceea ce i-a făcut pe liberali să înceapă demersurile pentru ocuparea postului de viceprimar, vacant acum. Astfel, au solicitat ca pe ordinea de zi a ședinței ordinare de consiliu convocată pentru data de 25 iulie, când trebuia să se supună la vot majorarea salariilor angajaților din Primărie, să fie introduse trei proiecte, printre care și alegerea unui nou viceprimar. Consilierii PSD nu s-au prezentat la ședință, astfel că nu a existat cvorum. Consilierii Partidului Național Liberal au convocat o ședință extraordinară pentru data de 28 iulie. Primarul comunei Păuliș a convocat la rândul său, o ședință de îndată, care ar fi trebui să aibă loc în 26 iulie, unde urma să se discute un singur punct, stabilirea salarizării. De data aceasta nu s-au prezentat liberalii. Ulterior, la ședința din 28 nu s-au prezentat pesediștii, pentru că liberalii au pus pe ordinea de zi proiectele care ar fi dus la alegerea unui nou viceprimar. Primarul a convocat din nou, o ședință de îndată pentru 31 iulie, doar cu un punct pe ordinea de zi, cel cu privire la salarii, pentru ca majorarea să poată intra în vigoare cât mai repede. Liberalii nu au dat curs invitației.
Liberalii aruncă primii
piatra
Tot liberalii au fost cei care au deschis ostilitățile, prin două comunicate de presă.  „PSD continuă să demonstreze faptul că nu cunoaște sau nu înțelege legea administrației locale. Este și cazul celor de la Păuliș, unde consilierii PSD și primarul convoacă ședințe de îndată pentru proiecte care nu se încadrează la capitolul forță majoră sau extrem de urgente. Ba mai mult, întreg grupul PSD obișnuiște să lipsească de la ședințele pe care primarul le convoacă. «Consider că este o lipsă de respect și responsabilitate din partea aleșilor PSD să nu se prezinte la ședințele pentru care au fost mandatați de oamenii care i-au votat», declară consilierul local PNL Florin Sari. Vicepreședintele Consiliului Județean, Claudia Boghicevici împreună cu Ioan Plaveți, consilier județean au fost prezenți la această ședință, unde au luat act de compor­tamentul lipsit de respect al celor din PSD”, se arată în primul comunicat de presă pe această temă, dat publicității de PNL pe 28 iulie. „Noua grilă de salarizare a funcționarilor publici din comuna Păuliș trebuia să fie o prioritate pentru cei din PSD, tocmai datorită faptu-               lui că guvernul lor a impus această lege. Consilierii social-democrați dovedesc, astfel, că nu sunt interesați nici de respectarea regulilor administra­ției publice, nici de interesele locuitorilor din comună. Vom vedea dacă binevoiesc să se prezinte la următoarea ședință, în caz contrar s-ar preta ca aceștia să-și înainteze demisia”, susținea tot atunci Claudia Boghicevici. Pe 31 iulie, Consilierul Florin Sari lansează o nouă torpilă împotriva primarului Ioan Turcin. „Este evident faptul că primarul Ioan Turcin persistă în neștiință, prin faptul că nici până acum nu s-a familiarizat cu legea administrației locale. Acesta a convocat vineri o ședință de îndată pentru următoarea săptămână. Astfel de ședințe se convoacă și au loc în aceeași zi, fiind de natură urgentă. Obiectul ședinței de îndată a Consiliului Local Păuliș îl constituie aprobarea majorării salariilor pentru func­- ționarii publici din localitate. Acest punct de pe ordinea de zi ar fi putut fi aprobat în ședința de vineri, dacă cei din PSD ar fi binevoit să se prezinte, dar cum aceștia nu era interesați de subiect, ședința s-a amânat pe astăzi, fiind etichetată ca una de forță majoră”, susține Florin Sari, conform unui alt comunicat de presă al PNL.
Primarul explică ce s-a
întâmplat
Primarul Ioan Turcin susține că toate problemele ar fi apărut din cauza consilierilor PNL au ținut morțiș să-și impună viceprimarul, neluând în calcul că prioritățile comunei sunt cu totul și cu totul altele. „După cum se știe, pe 25 iulie am convocat o șe­dință ordinară a Consiliului Local pe ordinea de zi fiind și proiectul cu privire la stabilirea salariilor de bază a funcționarilor publici. Pentru acea ședință, toți consilierii PNL au solicitat secretarului comunei să se introducă alte trei proiecte pe ordinea de zi. Unul, privind încetarea de drept înainte de termen a mandatului consilierului PSD Viorel Grigorian, cel de-al doilea privind modificarea comisie de validare a aleșilor loacali, ca urmare a faptului că domnul Petruța și-a pierdut mandatul de consilier și cel
de-al treilea, alegerea unui nou viceprimar, în locul domnului Petruța. Din cele observate de noi, interesul consilierilor PNL era să aleagă un nou viceprimar, nu celelate puncte de pe ordinea de zi, care erau în interesul cetățenilor. Asta, în condițiile în care în acel moment Primăria funcționa în mod normal și nu se impunea introducerea pe ordinea de zi a celor trei proiecte inițiate de consilierii PNL. În momentul în care consilierii PSD au înțeles acest lucru, nu s-au prezentat la ședință, considerând că introducerea celor trei puncte suplimentare nu e necesară. Tot în 25, în calitate de primar am convocat o ședință de îndată, pentru data de 26, pentru a supune la vot proiectul cu privire la salarizare. La această ședință consilierii liberali nu au venit. Din punctul nostru de vedere faptul că ședința de îndată a fost convocată pentru a doua zi nu reprezintă un motiv ca ea să fie considerată nelegală. Liberalii nu au participat, din motive numai de ei știute. La rândul lor, consilierii PNL au convocat o ședință extraordinară pe 28 iulie, la ora 9, având pe ordinea de zi cele trei proiecte despre care vă spuneam anterior. Abia apoi urma să se discute și despre celelalte probleme, inclusiv stabilirea salarizării. Văzând invitația la ședință, se observă încă o dată care sunt adevăratele interese ale consilierilor PNL. La această ședință, având în vedere că erau și alte puncte pe ordinea de zi, consilierii PSD au absentat. Au participat în schimb doamna Claudia Boghicevici, vicepre­ședintele Consiliului Județean Arad, care i-au acuzat pe consilierii PSD că nu-i interesează salariile angajaților, susținând că noi dorim să
blocăm majorările salariale. După această ședință, am convocat încă o ședință de îndată pentru a pune în discuție proiectul cu privire la creșterea salariilor pentru ziua de luni, 31 iulie. Consilierii PNL nu au binevoit să vină”, susține Turcin.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții autorităților locale, 27 de angajați ai Primăriei ar urma să beneficieze de creșteri salariale cuprinse între 20 și 40%, media majorărilor fiind de aproximativ 35%. Este vorba despre o creștere pe care toți angajații Primăriei o așteaptă.
„Probabil vor să mă prindă la mijloc”
Dacă proiectul va fi în cele din urmă aprobat, trebuie spus că majorările vor veni cu o lună întârziere.Primarul Ioan Turcin arată acum cu degetul înspre reprezentanții PNL pe care-i acuză că vor să se folosească de proiectul privind creșterile salariale pentru a-și impune viceprimarul. „Probabil vor să mă prindă la mijloc. Interesul lor este să-și aleagă viceprimarul, nu să crească salariile angajațiilor. Din cauza faptului că ședința de consiliu nu s-a putut desfășura în luna iulie, va trebui să convocăm una la începutul lunii august. Sper ca în cele din urmă proiectul cu privire la salarizare să treacă și să le putem da oamenilor salariile mărite fără întârziere”, a mai spus primarul.
Apel la memorie
Ioan Turcin face în cele ce urmează un apel la memorie, referindu-se la ceea ce s-a întâmplat în 2010, când Guvernul Boc a făcut tăieri masive de salarii, provocând revoltă în toată țara. „Doamna Boghicevici ar trebui să-și aducă aminte de luna mai 2010, atunci cânt tuturor angajaților din sistemul public li s-au tăiat salariile cu până
la 60%, în 2010. O invit pe doamna Boghicevici să vadă statele de plată de atunci”, continuă Turcin. Acesta ne-a dat și exemple. Potrivit statelor de plată din 2010, secretarul comunei Păuliș încasa în martie 2010 un salariu de 1.662 de lei, pentru ca în august să încaseze doar 876 de lei, acesta fiind doar un exemplu. „O întreb cu respect pe doamna Boghicevici, oare în 2010, când peste 1,2 milioane de români au fost loviți de acea decizie a PDL-ului n-a gândit la fel ca în ședința din 28 iulie? Oare democrat-liberalii de atunci, unii liberali de astăzi, au fost satisfăcuți moral că banii rezultați din acele tăieri salariale au ajuns probabil în tot felul de proiecte realizate la sume astronomice, la fel cum a fost și parcul de la Sâmbăteni? Ce aveți de spus cu privire la acele tăieri salariale?”, afirmă primarul.  În continuare, acesta vorbește și despre alte proiecte despre care susține că ar fi fost blocate de consilierii liberali. „Le mulțumesc consilierilor liberali pentru «bunele intenții» pe care le au în Consiliul Local, atunci când blochează anumite proiecte importante. Mă refer aici la achiziționarea unui teren, în octombrie 2016. Acolo ar fi trebuit să relocăm garajul din curtea Primăriei, pentru a putea renova căminul cultural. Tot acolo ar fi urmat să facem un after school și o grădiniță cu program prelungit. În ceea ce-l privește pe domnul consilier Florin Sari, trebuie spus că acesta susține ori de câte ori are ocazia că nu avem nevoie de sport și solicită echipei de fotbal să evolueze în ligile inferioare, din motive numai de el știute. Poate va veni cu argumente, așa cum a venit la proiectul privind legea salarizării. Tot domnul consilier solicită mereu rapoarte de activitate, dar numai unor angajați din Primărie. Întreb acum, de ce doar unora și nu tuturor? Îl mai întreb, dacă mai contesta tot ceea ce contestă acum, în situația în care ar fi fost viceprimar? Oare toată activitatea anterioară a domnului Nicoară (n.r. – fostul primar) a fost perfectă? Pentru că nu a contestat-o. Dânșii vorbesc? După ce au tăiat salariile și au închis școli și spitale pentru că nu au avut posibilitatea să le susțină? Personal cred că în urma creșterilor salariale comuna va câștiga infinit mai mult decât suma investită, având în vedere că angajații vor fi mai motivați”, a încheiat primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.