Senatorul de Carolina de Sud Lindsey Graham consideră că Statele Unite ale Americii ar trebui să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014) dacă Rusia îi va oferi azil politic lui Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor de informatii americane căutat de SUA pentru spionaj, după cum a relatat Huffington Post, citat de portalul economic rus Rbc.

Un astfel de gest din partea Moscovei ar fi, în opinia sa, ‘un scuipat pe faţa Statelor Unite’. ‘Un boicot ar putea ajuta. Evident, comportamentul Rusiei este acum scandalos. Nu a ieşit niciun fel de resetare /a relaţiilor/, ar trebui să acţionăm mai ferm’, a opinat senatorul republican, cunoscut pentru principiile sale ferme. El este un adversar consecvent al căsătoriei între homosexuali şi al adopţiilor copiilor de către cuplurile gay şi, în acelaşi timp, este convins că Rusia rămâne o ameninţare pentru democraţie.

Snowden, care de mai bine de trei săptămâni este blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, a solicitat marţi azil temporar în Rusia, pentru a putea călători ulterior spre o altă destinaţie, ceea ce a provocat o reacţie dură din partea Washingtonului, care cere Moscovei extrădarea fugarului.

Relaţiile cu SUA sunt mai importante pentru Rusia decât ‘certurile’ dintre serviciile secrete, a afirmat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, punându-i în vedere lui Snowden că ‘orice activitate care ar putea duce la deteriorarea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi SUA este inacceptabilă’.

În acelaşi timp, Moscova nu-l va extrăda pe fostul consultant NSA, a sugerat liderul rus, într-o declaraţie făcută la Cita (Extremul Orient rus), unde a inspectat personal manevrele în curs de desfăşurare ale trupelor aeropurtate, la care participă şi avioane de vânătoare Su-25. ‘Noi nu putem şi nu vom acţiona ca alte ţări. Rusia are o politică externă independentă şi pe care noi o punem în aplicare consecvent. Sper ca partenerii noştri să înţeleagă acest lucru şi să reacţioneze cu calm’, a încheiat şeful statului rus.

La începutul anilor ’80, SUA şi URSS au pus în pericol mişcarea olimpică internaţională. În 1980, în replică la invazia sovietică în Afganistan, SUA şi alte state membre NATO au boicotat Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova. Patru ani mai târziu, URSS şi majoritatea ţărilor din Pactul de la Varşovia nu au participat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Tudor Martalogu)

 

Recomandările redacției