avion_rauÎţi vei petrece vacanţa departe de ţară şi ai ales un mijloc de transport rapid – avionul? Ştii că în timpul zborului eşti expus unor inconveniente fizice care se pot afla la originea unor mici probleme de sănătate?

Înainte să pleci cu avionul, încearcă să-ţi păstrezi calmul. Dacă îţi este teamă, cere sfatul unui medic. În cazul în care eşti fumător, ia cu tine gumă de mestecat cu nicotină, pentru a diminua dorinţa de a-ţi aprinde o ţigară.

Ai grijă la presiune

  • Cei care au probleme cu inima sau suferă de afecţiuni respiratorii grave ar putea avea neplăceri. De aceea, e bine să beneficieze de un aport suplimentar de oxigen. Când decolează avionul, aerul din sinusuri şi cel din urechea medie se dilată şi iese prin nas. La aterizare, fenomenul este invers. Pentru a tolera aceste modificări, mestecă o bomboană sau gumă. Cei care sunt răciţi ori suferă de sinuzită sau otită ar fi preferabil să evite zborul cu avionul.
  • Nu consuma fasole, băuturi sau alte alimente care te balonează. Acumularea de gaze intestinale nu face casă bună cu voiajul aerian. Volumul acestora poate creşte cu 20% în timpul zborului. Dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală sau o colonoscopie, amână cu câteva zile drumul.

Nu zbura dacă ai gripă

  • O parte din aerul aflat în avion e reciclat şi poate favoriza propagarea unor maladii infecţioase, chiar dacă aeronava este prevăzută cu filtre foarte eficace. Dacă ai gripă e mai bine să renunţi la zbor, pentru că îi poţi îmbolnăvi pe ceilalţi pasageri.
  • Aerul este mult mai uscat, nivelul său de umiditate nu depăşeşte 20%. Consecinţa este antrenarea unei uscăciuni cutanate şi oculare. Pentru a preveni aceste neplăceri bea multă apă şi evită băuturile alcoolice.

Protejează-l pe cel mic

La decolare şi la aterizare dă-i ceva de mestecat sau de supt: suzetă, biberon, o bomboană, dacă este mai măricel. Astfel se evită modificările neplăcute ale presiunii de la nivelul urechii.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției