Prețuită în fitoterapie ca una din cele mai ușor accesibile plante de prim ajutor, pătlagina ne pune la dispoziție frunzele și semințele. Este renu­mită pentru proprietăţile expectorante şi emoliente, însă studiile au arătat că poate preveni creşterea colesterolului sau a tensiunii arteriale, scrie Click.
Răceală. Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante. Iei o mână de frun­ze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu puţină miere. Se iau două-trei linguri pe zi.
Colesterol. Ajută la reducerea valorilor colesterolului rău. Se beau câte trei căni de ceai de pătlagină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din două linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute.
Hipertensiune arterială. Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi atero­scleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţi­nutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte două căni de ceai pe zi, o lună de zile.
Stomatite. Dacă ai vreo infecție în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Infuzia se prepară din două linguri de frunze uscate, la 250 ml de apă clo­cotită. Faci gargara când infuzia e la tempe­ratura came­rei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi.
Iritații. Fiind bogată în uleiuri volatile, este indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze proaspete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot. Înmoi un tifon în acest amestec şi aplici pe zonele cu probleme. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afectat, conform site-ului lataifas.ro.

Recomandările redacției