Scăpat din 12 atentate, comandorul Popa a venit să aprindă o candelă la locul atacului cu bombă din Arad ( +galerie foto)

4
22472

 Zilele trecute, am avut parte de o vizită inedită la redacție, Nicolae Popa, fost ofițer în Poliția de Frontieră în sectorul Porțile de Fier I – Baziaș. Comandorul  are o poveste foarte interesantă de viață, din care cu siguranță s-ar putea face scenariu de film. Îmbrăcat într-o frumoasă uniformă, s-a așezat și a început să ne povestească.  A fost o perioadă în care a luptat la propriu cu traficanții ce activau pe Dunăre, în perioada embargoului impus fostei Iugoslavii. De asemenea a denunțat, în numeroase emisiuni și articole de presă nume grele de comandanți și generali corupți din Ministerul de Interne. Pentru aceste afirmații în mass media Popa a fost jignit, amenințat, bătut, după cum ne povestește chiar el.  A scăpat însă din 12 tentative de omor. În anii 93-97, Popa era poreclit ,,Cattani” de pe Dunăre, deoarece a contribuit în mod direct la descoperirea și reținerea unor infractori periculoși.

,,Nu am vrut să colaborez cu traficanții și de aceea am fost amenințat,denigrat, șantajat, bătut. Mi s-a dat foc de patru ori la apartament. Am avut clavicula ruptă și am fost operat de două ori ”, ne povestește comandorul.

Fostul ofițer din Poliția de Frontieră de pe Clisura Dunării,  și-a făcut datoria  într-o perioadă foarte grea, fără nici un compromis. Și-a cerut drepturile, dar a fost marginalizat și batjocorit de instituțiile statului.

Comandorul are o carieră îndelungată în instituțiile de forță ale statului. În perioada 1978-1980 a fost ofițer secund pe vedetă marină, 1980-1982 – ofițer specialist navigație la Divizionul de Nave Operative Drobeta Turnu Severin, 1982-1999 – comandant Secție Nave Operative Grănicerești Orșova, 1999-2001 – prim adjunct al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Caraș Severin.

Nicolae Popa a venit la noi cu un teanc de documente care dovedesc veridicitatea celor povestite.

Din documente reiese că, aflat la conducerea  acțiunilor Grupului de Nave al Poliției de Frontieră Moldova Veche și Berzeasca, a  identificat și reținut 1342 de infractori, a confiscat peste 850 de bărci metalice, 742 motoare de barcă, peste 550 tone combustibil, 52.000 mărci germane, mii de baxuri de țigări, peste opt tone de alcool rafinat, 43 aparate electrice de pescuit ilegal folosite pentru braconaj.

“În timpul embargoului impus Iugoslaviei valoarea confiscărilor efectuate prin acțiunile mele directe s-a ridicat la peste 88 miliarde de lei vechi, care s-au constituit venituri la bugetul statului”, afirmă comandorul.

Acum a venit la Arad dintr-un alt motiv. A fost impresionat de atentatul cu bombă din oraș, care a zguduit o țară întreagă. ,, În seara când s-a întâmplat atentatul asupra lui Ioan Crișan, eu fiind invitat la o emisiune TV la  Satul Mare, trăind aproape aceleași momente. În deacursul anilor asupra mea au fost  tentative de atentate, să nu pot aduce la cunoștiință opiniei publice ceea ce știu. Am fost redus la tăcere pentru a nu dezvăluii istoricul contrabandei puternice ce s-a petrecut pe timpul embargoului impus Iugoslaviei. M-am hotărât după știrile din presă, să plec imediat din Satul Mare, parcurgând aproape 300 km până la Arad unde s-a petrecut atentatul. Am depus coroană și candelă la locul tragediei, întrucât siguranța cetățeanului, nu este în siguranță în România”, spune fostul ofițer impresionat de tragedia de la Arad.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.