Scenariul de bază al bugetului pe 2014 include continuarea indexării pensiilor cu 4% şi creşterea fondului de salarii în sectorul public cu 3%, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la postul de televiziune Antena 3.

‘Avem o schiţă a bugetului pe 2014, un scenariu de bază, de lucru, care include continuarea indexării pensiilor cu 4% şi creşterea fondului de salarii total cu aproximativ rata inflaţiei, cu circa 3%. În interiorul acestei creşteri însă, majoritatea se duce pe plata hotărârilor judecătoreşti definitive. Când s-au tăiat salariile cu 25%, mulţi bugetari au dat statul în judecată, au şi câştigat şi apoi s-a dat o ordonanţă în 2011 care a eşalonat plata acestor drepturi câştigate în instanţă, în 2012 – 5% din suma totală datorată, în 2013 – 10%, iar anul viitor – 25%, circa două miliarde de lei’, a spus Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget s-a referit şi la condiţiile care fac posibilă reducerea la 12% a cotei unice de impozitare.

‘Fie creşte colectarea semnificativ, prin reorganizarea ANAF, fie găsim alte surse de venituri la buget, fie se taie din altă parte, ca să se acopere pierderea de venituri din astfel de măsuri de stimulare fiscală’, a afirmat Liviu Voinea.

 

 

(AS-autor:Ady Ivaşcu, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției