Au fost scene de război în centrul Rotterdamului. Mai multe maşini, inclusiv de poliţie, scutere şi trotinete au fost incendiate de protestarii care au atacat cu artificii şi pietre forţele de ordine. Printre ei, şi un român care a transmis în direct pe Facebook imagini de la manifestaţie, conform observator.ro.

Au fost agresaţi chiar şi pompierii care încercau să stingă incendiile şi un jurnalist. Poliţiştii au ripostat, iniţial, cu tunuri cu apă şi focuri de avertisment, dar au tras în plin când au considerat că vieţile lor sunt puse în pericol. După episodele violente de aseară, olandezii au ieşit din nou în stradă azi, inclusiv în Amsterdam.

Oamenii sunt nemulţumiţi de noile planuri ale guvernului de a permite accesul doar celor vaccinaţi la evenimente, dar şi de a anula focurile de artificii de Revelion. În plus, ţara a intrat în carantină parţială timp de trei săptămâni după ce numărul infectărilor a crescut vertiginos. Ieri, au fost peste 20.000 de noi infectări în Olanda.

Măsurile luate de guvernul austriac au fost impuse după ce numărul zilnic de decese s-a triplat în ultimele săptămâni. Doar 66% din populaţia de aproape 9 milioane de locuitori a fost vaccinată până acum. Şi în Italia oamenii au ieşit în stradă, dar manifestaţii faţă de înăsprirea restricţiilor au fost anunţate în Germania, Elveţia şi Croaţia. Între timp, cele mai multe ţări europene înregistrează record după record de infectări.

Recomandările redacției