de OVIDIU PALCU

Austria ne-a pus în față oglinda și ne-a arătat ceea ce fiecare român știa dintotdeauna și anume că trăim într-un sistem disfuncțional.

Nu ar trebui să surprindă pe nimeni criticile la adresa „modului de funcționare“ a țării noastre, șocantă e mai degrabă uimirea politicienilor, care au reacționat de parcă au fost niște sfinți care s-au omorât și sacrificat pentru binele românilor, iar acum, ditamai „surpriza“: munca lor este răsplătită cu un refuz. Ba, eu zic așa: după faptă și răsplată. Doar că efectele „răsplății“ le va simți populația României.

Este cât se poate de clar: eșecul Schengen aparține politicienilor, nu al României! Să și-l asume, nu să caute scuze sau să iasă în față cu discursuri patriotarde.

Am convingerea că inteligența românului nu mai poate fi jignită cu populisme de genul că austriecii ne-au furat grâul, că nu au venit în ajutorul nostru când ne atacau turcii, că au pus mâna pe petrolul nostru, că ne mănâncă pâinea, că se folosesc de copiii noștri și multe altele.

O fi ceva adevăr în toate astea, fără îndoială, dar vina principală cred că ne aparține și ar trebui să ne-o asumăm, nu pentru a ne umili, ci pentru a ne corecta greșelile și să mergem odată mai departe.

Veșnic ne plângem de răul pe care ni-l fac alții, în loc să acționăm.

Or fi pus austriecii ghearele pe petrolul românesc și pe lemnul din pădurile noastre, dar nu au putut-o face fără mâna noastră. Apoi, și aici e discutabil. Petrolul nu chiar ni l-au luat, ci l-au exploatat, e altceva. Lemnul nu l-au furat, l-au cumpărat pentru că noi ne-am închis toate fabricile și nu știm ce să facem cu el. A, că nu împădurim la loc, că îl vindem prea ieftin, asta este este o altă discuție și nu cred că vina le aparține austriecilor, ci tot nouă, românilor, cărora ne place lamentarea. Preferăm să cârcotim cum că suntem furați și exploatați, iar banii să îi băgăm în buzunarele politicienilor noștri, în loc să punem mâna să împădurim și să facem contracte care să ne avantajeze.

Cât am urlat că prințul Emanuel von and zu Liechtenstein ne-a omorât cel mai „mare, frumos și deștept“ urs (Arthur) și am blestemat toate capetele încoronate ale Europei? În timp ce realitatea era cu totul alta…

Prințul austriac respectase în tocmai toți pașii legali pentru acea vânătoare, nu omorâse nici pe departe cel mai mare urs din Europa, așa cum am spus noi, iar banii mulți pe care i-a plătit puteau ajunge la fondul de vânătoare pentru a proteja specia de urși și așa mai departe.

Urșii omoară oameni adulți și copii în acele zone și noi nu suntem în stare de zeci de ani să facem ceva. Nu suntem capabili să elaborăm un amărât de proiect de a ține urșii la distanță de așezările umane. Dar repede ne văicărim și dăm vina pe străini.

Ne-am făcut de râsul Europei, dar nu am mai spus-o nimănui.

Ne-or fi „furat“ austriecii multe, dar e vina lor că clasa politică românească este atât de coruptă, la peste trei decenii de la Revoluție? Că nu a fost în stare în peste 30 de ani să îmbunătățească actul de justiție, iar după tot atâția ani sistemul să rămână în continuare… disfuncțional.

Istoria ursului Arthur se repetă și din nou riscăm să aruncăm vina în curtea altcuiva. Tipic românesc?

TEXT PRELUAT DE PE: https://web.facebook.com/OvidiuIulianPalcu

  • Pavels spune:

    Cozi de topor am avut și vom avea la fel ca și corupți și coruptibili. Dar înainte de a arunca cu scuipat pe întreaga clasa politică ar fi bine ca fiecare să privim în oglindă și abia apoi să ne exprimăm ! De ce nu privim și cealaltă parte așa cum trebuie , toată Europa este de partea noastră, dar să nu uităm că privind în istorie inclusiv Avram Iancu a fost respins când a fost vorba de drepturile românilor din Apuseni, am fost priviți ca slugi și doar atât și bine înțeles cu dispreț !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției