Cu o avere evaluată la 51,7 mliarde de dolari, Kamprad (87 de ani) ocupă locul al patrulea în topul miliardarilor la nivel mondial, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Kamprad controlează cel mai mare retailer de mobilier din lume printr-o reţea de trusturi şi fundaţii.

El a părăsit Suedia în 1973, când s-a mutat în Elveţia, nemulţumit de sistemul fiscal de la acea dată, potrivit unui purtător de cuvânt.

„Mutarea înapoi în Suedia mă va aduce mai aproape de familie şi de prietenii mei vechi. După ce draga mea soţie Margaretha a murit, acum un an şi jumătate, sunt puţine lucruri care mă mai ţin în Elveţia”, a declarat Kamprad într-un comunicat difuzat la Radio Sweden şi în ziarele din ţară.

În anii ’80, Kamprad a creat o structură complexă de acţionariat, formată din fundaţii, trusturi şi alte entităţi juridice înregistrate în ţări precum Olanda şi Liechtenstein, pentru a proteja marca Ikea şi a asigura dezvoltarea companiei pe termen lung.

Ikea a înregistrat anul trecut venituri de 36 miliarde de dolari şi un profit net de 4 miliarde de dolari.

Pe lângă afacerile cu mobilă, familia Kamprad deţine vehicolul investiţional Ikano Group, prin care controlează patru francize Ikea, o afacere cu carduri de credit şi mai multe proprietăţi imobiliare.

Ikea deţine 338 de magazine în 41 de ţări, inclusiv România, cu 154.000 de angajaţi.

 

 

Recomandările redacției