Odată Xantos, stăpânul sclavului și filozofului Esop urma să facă o lungă călătorie. Și-a încărcat asinii și sclavii cu bagaje și se pregătea de plecare. Esop, a cărui înțelep­ciune era cunoscută de Xantos, îi cere să îi fie admis să care bagaje ușoare, întrucât corpul lui schilod nu îi permite să le ducă pe cele grele. Xantos acceptă. Dar culmea, Esop s-a încărcat cu toată pâinea necesară călătoriei, spinarea lui abia suportând povara. Era cel mai greu bagaj. La primul popas pâinea s-a înjumătățit, iar la al doilea, Esop a rămas fără bagaje, ceilalți sclavi ducând aceeași greutate de la început, până la capătul călătoriei. Xantos a apreciat mult înțelepciunea lui Esop și l-a poftit la masa lui, printre prieteni de vază, apoi l-a eliberat pe o perioadă scurtă.
Mahala Yousafzai este o adolescentă din Pakistan, care a obținut prestigiosul Premiu Saharov al Parlamentului European (PE). Acest lucru a fost posibil în urma alegerii președinților grupurilor politice din PE, pentru faptul că adolescenta Malala Yousafzai a fost ținta unui atentat comis de talibani; aceasta pentru că ea a militat în favoarea educației fetelor în țara ei. Cu alte cuvinte, Malala Yousafzai trebuia să moară pentru că voia să învețe.
Daniela Chifiriuc (caz real, numele persoanei este modificat pentru protecție) este o profesoară de română și franceză. Fiindu-i imposibil să trăiască din salariul ei de dascăl, Daniela Chifiriuc și-a lăsat catedra și lucrează în prezent într-o cu totul altă muncă, în țări din Uniunea Europeană.
În România (o țară din Europa anilor curenți) Școala este un domeniu foarte important. Este atât de important, încât fiecare guvernare ține să-și aducă obolul la perfecțio­nearea legilor care o vizează. Astfel că acum Educația este aproape perfectă. Personal cred cu tărie capitalistă că în viitorul nu prea îndepărtat, legile noi care apar în fiecare an, ajung să o facă  să atingă perfecțiunea și volumul ADN-ului, deci va fi invizibilă. Vom avea un Învățământ atât de perfect și de concentrat încât aproape că va atinge nimicul.
În tot acest timp, elevii și profesorii care-i educă au din ce în ce mai puțină încredere în utilitatea învățământului, în posibilitatea de a putea trăi decent și civilizat din munca lor.
Filozoful Esop era un grec care a trăit prin anii 600 î.e.n. Înțelepciunea lui l-a mișcat până și pe Xantos, un stăpân de sclavi abrutizat, dar care a recunoscut valoarea înțelepciunii.
Mahala Yousafzai este o tânără a zilelor noastre care este oprită să învețe de imbecili care nu recunosc necesitatea educației fetelor din țara lor, Pakistan.
Daniela Chifiriuc este o profesoară din buricul Europei, care este alungată de sistemul de învățământ românesc, în bejanie… De frica Educației din România, din cauza ne­pu­tinței ei de a-și păstra valorile.
Ce le unește pe Mahala și pe Daniela? Simplu: prostia cu rang de înțelepciune.
De aceea este necesar să vină un Esop care să știe să ne aleagă povara, greutatea și bagajele care ni se potrivesc. În așa fel încât să putem ajunge la capătul călătoriei.

Recomandările redacției