Cel mai bine este să știm încă din băncile școlii cum trebuie să acționăm și ce e de făcut pentru protecția și siguranța noastră, iar de aceea, polițiștii arădeni au profitat de „Școala altfel” și le-au dat elevilor câteva sfaturi utile pentru ei.

Astfel, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de proximitate, ordine publică și rutieră au fost prezenți în școlile din municipiu și județ, în cadrul programului „Școala altfel”.

Aceștia au fost primiți de elevi și cadrele didactice cu entuziasm și multe întrebări din toate domeniile, la care au primit răspunsuri cu cazuri concrete atât din experiența celor prezenți cât și a colegilor.

Tematicile abordate au fost foarte diverse, însă accentul s-a pus pe prevenirea delincvenței juvenile și a prevenirii vicitmizării minorilor, precum și a prevenirii accidentelor rutiere în care pot fi implicați participanții la trafic.

Nu în ultimul rând, prezența poliţiştilor a constituit un bun prilej pentru promovarea profesiei de poliţist, foarte interesantă mai ales pentru elevii de liceu.

Polițiștii au avut ocazia să transmită recomandări elevilor cu privire la comportamentul pe care aceștia trebuie să îl aibă în societate, pe stradă și la școală.

Pentru că elevii au fost receptivi la ceea ce li se spunea, polițiștii au ținut să le recomande câteva lucruri utile pentru ei cu referire la diferite situații în care aceștia s-ar putea afla.

Recomandările polițiștilor pentru elevi

Acestea s-au împărțit în mai multe categorii și au fost sfătuiți cum să procedeze în diferite cazuri.

De exemplu, polițiștii le-au recomandat ca în clipa în care aceștia rămân singuri acasă, să ţină uşa locuinţei închisă şi nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuință.

Pe stradă le-au recomandat să nu se joace la telefonul mobil și să fie atenți la tot ce este în jurul lor, să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în apropierea acestora.

Pentru traversarea străzii să folosească doar trecerea de pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, doar pe culoarea verde a acestora, iar în timpul traversării să nu se uite în telefonul mobil și să nu aibă căștile în urechi.

Dacă se simt în pericol pe stradă, în locuri publice sau în scara blocului, nu ezite să strige după ajutor sau să apeleze la sprijinul celor din jur, discute cu profesorii sau părinţii şi solicite ajutorul acestora de fiecare dată când sunt ameninţati ori şicanați de colegi.

În cazul unui conflict cu un alt elev să nu reacționeze violent. Rugămintea autorităților ar fi să se comporte fiecare cât de înțelept cu putință şi renunţe primul! Un conflict poate avea urmări neplăcute pe care nimeni nu și le dorește.

Atunci când navighează pe internet, să fie atenți la cei care cer informaţii personale, să nu le ofere informaţii despre ei şi despre familia lor. Să nu se întâlnească cu persoane cunoscute pe internet, fără să își anunţe părinţii. Pe reţelele de socializare, restricţioneze accesul necunoscuţilor la profilul personal şi să aibă grijă ce fotografii postează.

În cazul agresiunilor primite pe internet, să își anunțe măcar un membru al familiei, iar pentru provocările pe care le primesc în unele jocuri online, care fac referire la viaţa reală şi care te îndeamnă să îndeplineşti sarcini ce îţi pot pune viaţa în pericol să fie un refuz categoric și să nu se implice în asemenea lucruri care nu se știe unde pot duce.

Alături de polițiști, în activitățile desfășurate au fost prezenți și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad precum și Arhiepiscopia Arad.

Recomandările redacției