Cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în şcoli, Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu“ Arad împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Jude­ţului Arad, Inspectoratul Şcolar Ju­deţean, Casa Corpului Didactic „Ale­xandru Gavra“, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad şi Asociaţia Învăţătorilor Arad organizează mâine, prima ediţie a unui concurs de creaţie literară, cu participare la nivel naţional. Concursul se adresează şcolarilor începând din clasele pregătitoare şi până la clasele a VIII-a din secţiile română şi maghiară.
Obiectivul concursului este încurajarea copiilor în realizarea unor creaţii literare şi artistico-plastice prin folosirea artei cuvântului şi a culorii în exprimarea propriilor trăiri şi sentimente.
Violenţa este o problemă care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate, iar de câţiva ani şi în şcoală. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi.
„În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest. Părinţii nu se implică suficient. Tema violenţei invită din păcate şi la respingerea vinovăţiei şi a răspunderii. Pentru copii, violenţa are urmări psihologice, emoţionale şi de dezvoltare. Ei percep violenţa şi furia care-i înconjoară, aşa cum percep şi dragostea şi atenţia din partea celor care îi jignesc. Din această cauză, natura şi calitatea relaţiilor cu un copil contează foarte mult pentru dezvoltarea lui pe viitor. Violenţa existentă în societatea noastră este un fenomen social care tinde să ia amploare şi ale cărui consecinţe sunt deosebit de grave. Expunerea la violenţă poate avea efecte semnificative asupra copiilor pe parcursul dezvoltării lor şi influenţează modul în care aceştia îşi vor forma relaţiile cu cei din jur în copilărie şi ca adulţi. Violenţa afectează viaţa tuturor celor care sunt martori la ea. Pentru copii, violenţa are urmări psihologice, emoţionale şi de dez­- voltare. Ei percep violenţa şi furia care-i înconjoară, aşa cum percep şi dragostea şi atenţia din partea celor care îi jignesc. Din această cauză, natura şi calitatea relaţiilor cu un copil contează foarte mult pentru dezvoltarea lui pe viitor“, ne-a informat profesoara Lăcrămioara Herbei, responsabila de proiect.

Recomandările redacției