•   Cercetări ştiinţifice asupra profilului fito-chimic al diferiţilor muguri vegetali

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Farmacie, Departamentul de Științe Farmaceutice, în parteneriat Asociaţia IRIS Research,
a organizat, în perioada 19-22 aprilie 2018, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean, în Sala Senatului UVVG – „Palatul Newman” şi la Tabăra Căsoaia, cea de-a IV-a ediţie a Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie.
La deschiderea importantului eveniment științific internațional au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, care a transmis mesajul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, Florentina Horgea, prefect al Județului Arad, o importantă delegație din Italia – Universitatea din Genova, Calabria şi Milano, precum şi din Kosovo – Priştina, dr. Fernando Pitera di Clima – Universitatea Genova, prof. univ. dr. Claudia Crina Toma – decanul Facultății de Farmacie din cadrul UVVG – inițiatorul şi directorul Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie, Lauren Michaud, director relații internaționale din cadrul FEDE, prof. univ. dr. Zoltan Galajda, profesor asociat al UVVG, conducerile Colegiului Medicilor Arad și Colegiului Farmaciștilor Arad, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți ai Facultății de Farmacie din cadrul UVVG.
Şcoala de Primăvară de Gemmaeterapie s-a bucurat de prezenţa a numeroşi prestigioși invitați și cercetători, medici, farmaciști, biologi și chimiști din țară și străinătate, precum și maeștrii ai fitoterapiei și fitochimiei din România, Italia, Republica Moldova, Germania, Austria, Serbia şi SUA.
În deschiderea manifestării științifice, Florentina Horgea, prefectul Județului Arad, a subliniat: „Fiind cea de-a patra ediție a Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie, putem vorbi deja de un eveniment care și-a format propria reputație și tradiție în mediul academic. Ne bucură acest fapt, deoarece domeniul gemmaeterapiei este unul poate mai puțin cunoscut publicului larg, însă din studiile care au fost prezentate sunt sigură că se vor putea extrage elemente extrem de benefice pentru sănătatea noastră. De aceea, sper în reușita muncii depuse de cercetători, astfel încât populația să se îndrepte cât mai mult și conștient înspre tipurile de remedii naturiste analizate în cadrul Şcolii de Gemmaeterapie. Meritul pentru organizarea școlii de primăvară este al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și doresc să o felicit pe doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, pe domnul președinte al Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, pentru managementul eficient și promovarea intensivă a unui număr mare de discipline academice în domeniul cărora, iată, reușim să facem o activitate de cercetare la standarde înalte”.
Prof. univ. dr. Fernando Pitera di Clima, Universitatea Genova, Italia, unul dintre cei mai apreciaţi medici, la nivel internațional, care aplică cu succes de zeci de ani meristemoterapia la pacienţii săi, a precizat: „Mă bucur că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat din nou Școala de primăvară de Gemmaeterapie. În acest an, am dezbătut teme noi de gemmaeterapie, dedicate aparatului digestiv şi implicit disbiozelor intestinale, o tematica de interes mondial, explicitate prin studiul profilului fitochimic al mugurilor din plante care se adresează problematicii digestive”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Am organizat, alături de partenerii noștri, cea de-a IV-a ediție a Școlii de Gemmaeterapie, într-o zi superbă de primăvară. O deschidere frumoasă la care am avut plăcerea și onoarea să avem invitați, atât din partea autorităților locale, care întotdeauna au susținut acest proiect cu toată deschiderea, cât și din partea Universităților partenere și colaboratoare ale acestui proiect, dar și a partenerilor noștri instituționali: Colegiul Medicilor Arad, Colegiul Farmaciștilor Arad și foarte mulți tineri și absolvenți ai Universității noastre, care îmbrățișează acest proiect. Din partea domnului președinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și din partea Conducerii Universității transmitem felicitări doamnei decan prof. univ. dr. Claudia Toma”.
„A fost o onoare pentru noi să organizăm cea de-a IV-a ediție a Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie, într-o formulă cu totul nouă. Cu patru ani în urmă s-a constituit ca un vis, o idee, o speranță, o dorință a noastră de a fi unici, iar astăzi este o realitate din care fac parte nu un om, ci zeci de oameni, nu dintr-o țară, ci din șapte țări, nu dintr-o profesie, ci dintr-o paletă largă de profesii medicale, şi nu numai. Mulțumim celor care fac parte din visul nostru, mulțumim Conducerii Universităţii, dar și Colegiilor profesionale, care ne-au creditat și la propriu și la figurat, Colegiului Medicilor din Arad, Colegiului Farmaciștilor din Arad și în egală măsură sponsorilor noștri, producători de fito terapice de pe piața românească, dar și distribuitori. Mulțumesc absolvenților Facultății de Farmacie, căci cea de-a IV-a ediție a Școlii de Primăvară de Gemmaeterapie a fost dedicată tuturor ALUMNI ai Facultăţilor de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”, a precizat prof. univ. dr. Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UVVG.
Daniel Albu

Recomandările redacției