berindiaÎn urmă cu trei luni de zile, mai multe persoane din localitatea Berindia, sat apar­ţinător comunei Buteni, atrăgeau atenţia asupra faptului că în grădina şcolii îşi duceau existenţa mai multe familii de albine şi animale aparţinând unui angajat al primăriei. În ciuda faptului că şcoala a fost închisă în timpul Guvernului condus de Emil Boc, oamenii erau revoltaţi pentru că albinele puneau în pericol viaţa copiilor aflaţi în grădiniţa din apropiere. Mai mult, localnicii se străduiesc din răsputeri să redeschidă şcoala, însă consideră că li se pun frâne din cauza grădinii care a fost cedată în condiţii misterioase.
„Şcoala din satul nostru a fost închisă temporar din lipsă de copii, pe vremea lui Boc. S-au făcut tot felul de maşinaţiuni, iar de doi ani, un cetă­ţean şi-a adus stupii, animale, găini, câini, pe care le-a pus în grădina şcolii. El sus­ţine că vrea să contruiască o casă pentru fiul său, pentru că este terenul său. În campania electorală, primarul a spus că dosarul se află la el pe masă şi va soluţiona problema dacă va câştiga alegerile. Nu ştiu în ce sens a spus că soluţionează problema care datează din 1996. Nu ştim ce s-a întâmplat din punct de vedere legal cu acel teren. Am vorbit cu directorul de la şcoală, mi-a spus că terenul nu poate fi înstră­inat, fiindcă a fost primit conform unui act emis pe vremea lui Dimitrie Gusti. Toţi vrem ca terenul să redevină al şcolii, acum că există şanse să fie redeschisă, pentru că există numărul de copii ce­rut de lege”, ne declara Constantin Miclea.
Alături de Miclea au mai fost şi alţi localnici care şi-au arătat indignarea faţă de halul în care a ajuns grădina şcolii lor. Sătenii ar vrea ca acolo să se construiască un teren de sport, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să se joace în mijlocul drumului.
La trei luni de atunci, şi la mai puţin de două luni şi jumătate până la începerea anului şcolar, situaţia şcolii a rămas la fel de înceţoşată. Singurul lucru care s-a schimbat în bine, aşa cum ne asigură primarul Petronel Mărcuţ, este faptul că albinele …şi-au luat zborul din grădină. „Terenul a rămas însă în aceeaşi situaţie pentru că nu am putut să demarez nici o anchetă, din moment ce nimeni nu a depus nici o plângere. Eu i-am sfătuit pe oameni încă de pe atunci să depună o sesizare în scris la primărie sau să depună o petiţie pe care să o depună şi la conducerea şcolii. Din câte ştiu eu, proprietarul animalelor şi a părţii din grădină are acte pe acel teren, acte pe care le-a obţinut imediat după 1990. În ceea ce priveşte situaţia albinelor, am purtat o discuţie cu proprietarul şi le-a mutat în altă parte. Situaţia grădinii nu reprezintă o problemă însă pentru redeschiderea şcolii. Animalele sunt în capătul grădinii şi rămâne suficient spaţiu pentru copii. În plus, şcoala mai deţine şi o curte, astfel încât activitatea cursurilor nu este deloc afectată. Noi ne dorim ca şcoala să fie redeschisă în această toamnă“, ne asigură Mărcuţ.
Conducerea unităţii de învăţământ, reprezentată prin directorul Teodor Palcu, s-a arătat însă foarte confuză. În condiţiile în care se doreşte redeschiderea şcolii în mai puţin de două luni şi jumătate, Teodor Palcu avea foarte puţine cunoştinţe legate de starea clădirii şi a locului împrejmuitor. „Nu ştiu dacă se va deschide şcoala sau nu. Am trimis o adresă Inspectoratului Şcolar de redeschidere a şcolii, iar dacă se va decide acest lucru abia atunci vom analiza întreaga situaţie în care se află unitatea“, ne-a declarat Palcu.

Recomandările redacției