Lista cu cele 90 de școli câștigătoare în cadrul competiției naționale „Școală Europeană” 2022 a fost publicată de Ministrul Educației. Amintim că această competiție a fost întreruptă timp de doi ani, din cauza pandemiei de Covid-19, și a fost reluată în primăvara acestui an școlar.

Potrivit etapelor competiției, în luna iunie vor fi acordate certificatele într-un cadru festiv.

Certificatul de „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de 3 ani. După aceea, şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. „În mod excepțional, în condițiile întreruperii din perioada 2020 – 2021, valabilitatea certificatelor „Școală Europeană” obținute de unitățile de învățământ la edițiile din 2017, 2018 și 2019 este de 5 ani”, anunța ministerul Educației în luna martie.

Colegiul Național ,,Vasile Goldiș” din Arad, a fost sigura școală câștigătoare din Arad, obținând locul 72 din 90 cu 157 puncte.

Competiția „Şcoală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale Erasmus+ și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Recomandările redacției