Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad au dat, ieri publicităţii, ultimele decizii luate în Consiliul de Administraţie cu privire la reţeaua şcolară pentru anul 2016 – 2017. Datorită fluctuaţiilor de elevi, pe harta şcolilor din judeţ apar nume noi, în timp ce alte şcoli dispar. Cea mai spectaculoasă informaţie este însă cea cu privire la dispariţia ca unitate de învăţământ de sine stătătoare a uneia dintre cele mai bune şcoli din Arad, Şcoala Gimnazială nr. 5, care în ultimii ani a devenit un adevărat brand. Potrivit reprezentanţiilor IŞJ, Şcoala Gimnazială nr. 5 va fuziona cu Liceul Tehnologic Iuliu Maniu, rezultând astfel Liceul Naţional de Informatică. Având în vedere faptul că rezultatele obţinute în ultimul timp de Şcoala Gimnazială nr. 5 se leagă de numele directoarei Maria Paşcalău am încercat să aflăm cine va conduce noul Liceu Naţional de Informatică de la anul. Atât cei de la IŞJ, cât şi prof. Maria Paşcălău susţin că este prematur să se vorbească despre acest lucru. „Detaşările în interesul învăţământului pentru fucţiile de conducere se fac în luna august”, ne-a declarat Laura Nădăban, purtătorul de cuvânt al IŞJ. Mai trebuie spus că este interesant de văzut ce se va întâmpla în ceea ce priveşte concursurile ce trebuie organizate pentru ocuparea funcţiilor de director, concursuri care potrivit calendarului dat publicităţii în primăvara anului trecut ar fi trebuit să aibă loc în toamnă, chiar în perioada în care a căzut Guvernul Ponta.

În ceea ce o priveşte, prof. Maria Paşcalău, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 5, declară că susţine ideea de fuziune cu Liceul Iuliu Maniu. „Despre fuziunea celor două unităţi de învăţământ se discută de vreo doi ani. Am fost consultaţi, ne-am spus punctul de vedere, am fost ascultaţi. Un brand se poate câştiga şi se poate menţine. Cred că este însă prematur să vorbim despre cine va conduce Liceul Naţional de Informatică. Eu personal sunt omul sistemului. Am 33 de ani de învăţământ şi trăiesc satisfacţia că dacă întorc capul în urma mea rămâne ceva. Este o problemă mai puţin importantă cine este sau nu director”, a declarat Maria Paşcalău. În continuare aceasta susţine că în perioada în care a fost inspector şcolar general s-a confruntat cu o problemă legată de fuziunea a două unităţi de învăţământ, când ambii directori au pus interesele personale mai presus de interesele şcolilor şi nu i se pare normal aşa ceva, pentru că până la urmă fuziunea nu a mai avut loc, oportunitatea a fost ratată şi toată lumea a avut de pierdut. „Este un lucru extrem de important că cele două instituţii esenţiale de care depinde învăţământul din municipiu, Primăria şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, vorbesc aceeaşi limbă. Sper ca această fuziune se va materializa în interesul copiilor. Când vrei să schimbi ceva în sistem există o inerţie, aşa că mă aştept la anumite reacţii. La Iuliu Maniu spaţiul este foarte generos. Gimnazială 5 are clase care funcţionează acolo. Mai sunt multe de făcut. Nu va fi uşor, dar dacă oamenii au determinarea necesară va fi bine. Până acum, toate judeţele aveau câte un liceu de informatică, numai Aradul nu. Ar fi un lucru foarte bun pentru copiii de la Gimnazială 5, pe care îi preluăm din clasa pregătitoare, să poată rămâne tot la noi şi după clasa a VIII-a, dacă îşi doresc şi au media necesară, să-i predăm părinţilor, după ce au absolbit clasa a XII-a şi au diploma de bacalaureat”, a mai spus Maria Paşcalău.

Alte modificări în municipiu…

În ceea ce priveşte alte modificări care vor avea loc la nivelul reţelei şcolare din municipiu, Consiliul de Administraţie al IŞJ a decis ca sistemul de învăţământ să primească trei grădiniţe noi, Grădinița cu program prelungit Licurici, Grădinița cu program prelungit Toy Story și Grădinița cu program prelungit Mary Poppins. Vor ieşi din sistem Grădinița Oaza Copiilor și Gradinița Vanda.

…modificări şi în judeţ

În judeţ, din cauza fluctuațiilor efectivelor de elevi din cadrul unor localități, rețeaua școlară se modifică astfel: intră în sistem Școala Primară Chelmac (comuna Conop) și Grădinița cu program normal Joia Mare (comuna Almaș); ies din sistem: Școala Primară Mărăuș (comuna Craiva), Școala Primară Belotinț (comuna Conop), Școala Primară Revetiș (comuna Dieci), Școala Primară Crocna (comuna Dieci), Grădinița cu program normal Bîrzești (comuna Archiș); Grădinița cu program normal Chelmac (comuna Conop), Grădinița cu program normal Păiușeni (comuna Chisindia); Grădinița cu program normal nr. 13, structură a Gradiniței cu program prelungit nr.14. „În data de 5 ianuarie 2016, în cadrul ședinței de Consiliu de Administrație, Inspectoratul Școlar Județean Arad a analizat și a aprobat rețeaua unităților de învățământ preuniversitar care va funcționa în anul școlar 2016-2017; astfel s-a emis avizului conform al ISJ urmând a se definitiva prin hotărâre de consilii locale ale unităților administrativ teritoriale din municipiul și județul Arad”, a ţinut să precizeze Laura Nădăban, purtătorul de cuvânt al IŞJ.

Recomandările redacției