Școlile arădene vor avea, din toamnă, maximum 29 de elevi într-o clasă

0
237

Sunt școli în Arad care pur și simplu nu mai fac față cererilor de înscriere. Clasele sunt aglomerate, iar actul didactic se desfăsoară mai greu în astfel de condiții. Se pare că din septembrie numărul elevilor dintr-o clasă va fi limitat.

Așadar, la  clasele a V-a va fi redus până la 1 septembrie la maximum 29 de copii per clasă, așa cum prevede legea educației modificată de Parlament în urmă cu un an, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar. Întrebat care este algoritmul care stabilește cine sunt elevii care nu vor continua clasa a IV-a alături de colegii lor, în cazul claselor de peste 30 de copii, Sorin Ion a afirmat: „Lăsăm la latitudinea școlilor formarea efectivelor”.

 Reamintim că Parlamentul a schimbat Legea educației pe 20 august 2020, specificând că grupe, de la grădiniță și clasele de elevi pot să depășească limita maximă stabilită de lege „cu cel mult trei preșcolari/elevi”. În consecință, anul școlar 2021-2022 este primul în care grupele mici de grădiniță vor avea maximum 23 de copii, clasele pregătitoare vor fi compuse din maximum 25 de elevi și clasele de-a V-a din cel mult 29 de elevi. Anul acesta este primul în care legea modificată se aplică, deocamdată schimbarea fiind doar la clasele de început de ciclu. 

Modificarea cu cel mai mare impact este la clasa a V-a, unde vor fi elevi care au terminat învățământul primar la o învățătoare dar va trebui să fie mutați în altă clasă în gimnaziu, pentru ca efectivul clasei să rămână la 29 de elevi.

,,Cu siguranță da, dar trebuie să ne uităm în lege. Vorbim de clasele de început de ciclu (clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a), pentru că nu putem să le spargem pe cele care au început deja în acest format. La clasele a IX-a suntem sub limitele impuse de lege; amintesc că am stabilit la admiterea la liceu, când am constituit formațiunile de studiu, ca la tehnologic și vocațional colectivele să fie cu 24 de copii, iar la teoretic  de 26 de copii, ambele fiind numere sub efectivele din lege.  La clasele pregătitoare și clasele a V-a intenționăm să respectăm limitele din lege. Sunt în lege, nu mai pot fi discutate”, precizează Sorin Ion pentru edupedu.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.