Până marți, 3 noiembrie 2020, ora 14:00, fiecare școală trebuie să comunice numărul copiilor ce provin din familii dezavantajate. Ministerul face o listă cu potențialii beneficari ai tichetelor sociale aprobate prin ordonanța de urgență nr 133/2020, în valoare de 500 de lei.

Cu o lună înainte de începerea școlii, Guvernul a aprobat prin Ordonață de Urgență acordarea de tichete sociale pentru elevii cei mai defavorizați, bani alocați din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizare persoane.

Este vorba despre OUG 133/7 august 2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora.

OUG 133 a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 august, cu o lună înaintea începerii școlii. Din acel moment au trecut 76 de zile, adică două luni și jumătate, până când Ministerul Educației a trimis școlilor o adresă prin care le cere numărul elevilor cei mai defavorizați, ca să se apuce să pună în aplicare măsurile “urgente”.

Adresa primită de toate școlile din România, de la Ministerul Educației, vine la două săptămâni după ce pe pe 7 octombrie (la două luni de la aprobarea OUG) Ministerul Fondurilor Europene a trimis o adresă la Ministerul Educației, document pe care se bazează demersul prezent de a aduna date despre numărul de elevi și copii “cei mai dezavantajați”.

La două luni și jumătate de stagnare a actului normativ prin ministere, școlile primesc ultimatum – în câteva zile trebuie să dea situația celor mai dezavantajați elevi. Ce prevede adresa nr. 1.609 M/RLBI din 23.10.2020, cu termen de completare 03.11.2020, ora 14.

Este vorba despre elevii aflați în evidențe pentru că primesc tichete de grădiniță, în învățământul preșcolar și de cei care primesc rechizite prin programul social din Legea 126/2002.

Recomandările redacției