Inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au început o campanie națională de controale la școlile de șoferi, conform avocatnet.ro.  Autoritățile deja au identificat firme care nu și-au declarat integral veniturile, evitând parțial obligațiile fiscale pe care le au.

Perioada pentru care fac verificări inspectorii antifraudă este reprezentată de anii 2019, 2020 și 2021. Concret, verificările vizează modul în care taxele de școlarizare au fost fiscalizate de către școlile de șoferi din toată țara.

„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, verifică modul în care reprezentanții legali ai școlilor de șoferi din întreaga țară au fiscalizat taxele de școlarizare încasate în perioada 2019 – 2021. În prezent sunt verificate 239 de firme cu activitate în acest domeniu și s-a constatat că în 24 de cazuri s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 8,53 milioane lei, prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului pe dividende, situații în care sunt sesizate parchetele competente pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea, inspectorii au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus amenzi și confiscări în valoare de 231.792 lei și au emis decizii de impunere pentru recuperarea a 11,94 milioane lei, reprezentând obligații fiscale datorate suplimentar identificate în timpul controalelor antifraudă”, scrie în comunicatul de presă.

Printre criteriile luate în calcul la analiză se numără comportamentul fiscal de-a lungul timpului, numărul de cursanți și sesizările primite de la cursanți. La controale, inspectorii ANAF au constatat că unele școli de șoferi evitau să treacă integral în contabilitate veniturile încasate, pentru a plăti obligații fiscale mai mici la stat.

„În urma controalelor, inspectorii antifraudă au constatat înregistrarea în contabilitate a unor sume mici, precum contravaloarea cursurilor teoretice, și evitarea înregistrării unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului. De asemenea, au constatat că unele firme dețineau prea puține autovehicule pentru a putea asigura școlarizarea corespunzătoare a tuturor cursanților înscriși și evitau înregistrarea sumelor încasate când utilizau alte autovehicule”, scrie sursa citată.

Campania de controale la școlile de șoferi va continua în perioada următoare, astfel că autoritățile atenționează contribuabilii să se asigure că își declară integral veniturile și își achită integral obligațiile fiscale aferente. Totodată, cei de la ANAF sfătuiesc cursanții să sesizeze autoritățile atunci când nu primesc bon fiscal pentru taxele de școlarizare pe care le plătesc.

Recomandările redacției