Preocuparea administraţiei din Birchiş în anii anteriori a fost legată şi de asigurarea unor condiţii moderne în care să se facă instruirea tinerei generaţii. Compusă din localităţile: Birchiş – centru de comună, Căpâlnaş – satul cu populaţia cea mai numeroasă, Ostrov şi Virişmort, comuna are un număr mare de copii: elevi şi mici grădinari – peste 350. Primul edil, Ioan Guţu – aflat la al cincilea mandat spune cu mândrie că nu are nici un local de şcoală închis. „Nu avem nici o şcoală închisă, iar cei peste 350 de copii înscrişi într-o formă de învăţământ beneficiază de condiţii deosebite, pe care ne-am străduit să le punem la dispoziţie: au fost realibilitate şi modernizate toate şcolile şi grădiniţele, după toate normele UE“, a precizat acesta.
Enumerarea lucrărilor este impresionantă, fiind realizate multe reabilitări: la Birchiş – la Şcoala cu clasele I-VIII şi la Grădiniţă; la Căpâlnaş – la fel, la Gră­diniţa care are chiar două grupe de preşcolari; la Ostrov – Şcoala cu clasele I-IV şi Grădiniţa. Toate asigură condiţii moderne de studiu: săli spaţioase, geamuri termopan, parchet, mobilier modern. Fireşte fiecare are încălzire centrală, iluminare ergonomică precum şi grupuri sanitare de interior cu apă curentă, curate şi spaţioase. După spusele edililor acum este depus şi un proiect prin Banca Mondială (în valoare de circa 25 miliarde lei) pentru construirea unei Grădiniţe noi la Căpâlnaş.
Ar mai fi de adăugat şi realizarea ce­lor patru parcuri amenajate inclusiv cu mo­bilier de joacă pentru copii dar şi cu bănci de odihnă perntru persoanele care-i însoţesc pe prichindei, realizate pe Fonduri de Mediu care aduc o notă de modernism ce apropie aspectual satul de de oraş.

Recomandările redacției