scoli guvern paginaMult discutata rectificare bugetară, a doua din acest an, a fost adoptată, ieri, de Guvernul Ponta. Conceput pentru a motiva primarii să se implice în campania electorală de partea premierului, proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat ia bani de la instituţii mai puţin prietenoase sau care nu ar putea să vină în sprijinul candidatului PSD la prezidenţiale şi îi direcţionează înspre principalii agenţi electorali din ţară, edilii locali, care trebuie să aibă motive pentru a convinge lumea să iasă la vot, atunci când nu este vorba despre alegerile locale, unde sunt interesaţi direct să obţină un scor cât mai bun.
Potrivit unei anexe la proiectul de ordonanţă supus ieri aprobării, în care sunt prezentate „sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti”, judeţul Arad pierde 1.536.000 de lei, bani care ar fi trebuit să meargă înspre „finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat”, mai precis pentru plata cheltuielilor cu „salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora”. Trebuie totuşi spus că în cazul Aradului s-au alocat 1.866.000 lei pentru achitarea drepturilor rezultate din „hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniver­sitar de stat” şi 1.365.000 de lei pentru „drepturile asistenţilor persoanelor cu handicap grav sau in­demnizaţiilor lunare”. Făcând un calcul rezultă însă că la cele două capitole la care a primit bani, Aradul se află pe ultimele locuri în ţară, cu mult în urma unor judeţe „roşii”, ai căror locuitori votează în mod tradiţional cu PSD-ul.
Potrivit unei alte anexe, unde sunt prevăzute „sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe anul 2014”, Aradul va primi 15.013.000 de lei, iar la capitolul „sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale”, judeţul primeşte 7.009.000 lei.
 „Un «tun» dat de guvernarea Ponta”
De altfel şi deputatul ACL, Claudia Boghicevici condamnă proiectul de rectificare bugetară anunțat public de Guvernul Ponta, acuzând faptul că pentru satisfacerea intereselor baronilor PSD sunt sacrificate mai multe domenii, printre care şi cele care pot genera locuri de muncă. Cea mai importantă tăiere făcută de Guvernul Ponta este, în opinia deputatului ACL, cea de la proiectele finan­- țate din fonduri europene. Aceasta amintește că prin proiectul de rectificare bugetară guvernanţii  taie fonduri și de la sănătate, educație sau agricultură, virând în schimb bani în plus pentru pomeni electorale și pentru interesele baronilor locali PSD. „Pentru satisfacerea poftelor baronilor locali PSD Guvernul Ponta taie fonduri inclusiv de la Sănătate (265 milioane lei) şi de la Educaţie (5,5 milioane lei), în condiţiile în care de la Educaţie oricum au tăiat prin privarea elevilor de clasa I şi a II-a de manuale în acest nou an şcolar. În plus, Guvernul Ponta taie şi de la Agricultură peste un miliard de lei, deşi ştim în ce situaţie grea sunt românii de la sate. Faptul că Mi­nisterul Muncii primeşte peste 1,2 miliarde de lei în plus la această rectificare este doar confirmarea pomenilor electorale de care opoziţia a tot vorbit. Toate amnistiile şi pomenile electorale se regăsesc în aceste sume care au doar menirea de a cumpăra imoral voturi pentru alegerile din noiembrie. Și toate acestea în condițiile în care cifrele prezentate la această rectificare arată din start că bugetul public sărăceşte, că toate avertismentele opoziţiei ACL privind eşecul politicilor de supra-taxare ale actualului guvern se adeveresc, din păcate.  Astfel, pe partea de venituri la bugetul de stat lipsesc 1,47 miliarde de lei, adică peste 300 de milioane de euro pierduţi prin politici dezastru­oase de către actualul guvern. Tăierea acestor 300 milioane de euro din fon­durile care ar fi putut merge la infrastructură, sănătate sau educaţie arată falimentul unei politici economice de stânga care nu este capabilă să producă valoare adăugată”, a conchis deputatul ACL.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției