Școlile trebuie să anunțe câți elevi încap distanțați în clasă

0
445

Fiecare unitate școlară, trebuie să transmită câți elevi încap “distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu. Dacă nu încap în clase, o parte din elevii de la V-VII și IX-XI vor face ore online, simultan cu cei de la școală.

Inspectoratele școlare județene au dat ultimatum școlilor pentru transmiterea la centru a datelor despre capacitatea fiecarei clase și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi nevoie pentru acoperirea tuturor orelor, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Pe lângă scenariile pe care trebuie să le completeze școlile, directorii trebuie să completeze numărul de spații necesare pentru elevii care nu încap în noua configurație cu distanțare fizică la 1 metru, numărul de norme didactice necesare, în cazul gimnaziului și liceului, precum și numărul de posturi suplimentare necesare pentru învățători și educatori.

Concret, inspectoratele din toată țara au trimis fiecărei școli un document pe care unitățile de învățământ au fost obligate să îl completeze până luni. Asta în condițiile în care ministerul a cerut aceste date până pe 12 august. Documentul este însoțit de două seturi de indicații.

Primul set este cadrul general de norme pentru “funcționarea claselor/grupelor în anul școlar 2020-2021” și prevede următoarele reguli, câte un preșcolar/elev în fiecare bancă, are loc aerisirea timp de 30 minute între schimburi, a fiecărei săli de clasă, iar în pauze 10 minute, reorganizarea colectivelor de elevi, cu respectarea distanței minime de 1 metru față-spate, stânga-dreapta între bănci;

După care inspectoratele au transmis școlilor și un al doilea set de recomandări pe care acestea să le ia în considerare atunci când reorganizează clasele și fac “oglinda” noilor clase fizice, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro.

Recomandările oferite școlilor de ISJ ar fi, realizarea oglinzii clasei pentru fiecare sală, în condițiile de mai sus (distanță fizică de minimum 1 m între elevi);

Dacă în cazul cadrelor didactice de la ciclurile gilmazial și liceal documentul prevede completarea numărului de norme suplimentare, deci profesorii existenți vor fi plătiți să predea peste normă, la cadrele didactice din primar și preșcolar (grădiniță) vor fi înființate posturi, adică ar putea avea loc noi angajări, conform cerințelor de la inspectorate.

Ministrul Educației a anunțat că până pe 12 august (miercuri) toate școlile trebuie să trimită la centru informațiile solicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.