În după amiaza zilei de 22 februarie 2019, într-un spaţiu dedicat cărţii, scriitorului, cititorului, la Biblioteca Orăşenească Nădlac, a avut loc un eveniment de mare ţinută, de o încărcătură cultural-spirituală de excepţie. În cadrul programului „Anul cărţii-2019“ în România, într-un colţ de ţară, cartea a fost omagiată printr-un dialog al culturilor română şi slovacă. În cinstea celor două culturi, de o bogăţie de netăgăduit, întreaga seară s-a vorbit, alternativ, în cele două limbi, respectul reciproc al reprezentanţilor culturii române şi a celei slovace contribuind, în final, la realizarea unei noi valori culturale.

Invitaţi de onoare ai oraşului Nădlac au fost scriitorii slovaci Miroslav Bielik, Miroslav Demák şi Ján Tazberík, membri ai Societăţii Scriitorilor Slovaci din Bratislava, scriitorii Vasile Dan şi Ioan Matiuţ, membri ai Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România precum şi Miroslav Ivan Ambruš, Pavel Huszarik, Anna Rău-Lehotska, Ondrej Zetocha şi Ana Carolina Zimbran, membri ai Societăţii Literare „Ondrej Štefanko” din Nădlac.

Autorităţile locale au fost reprezentate de către Ioan Radu Mărginean, primar al oraşului Nădlac, precum şi de dr. Ecaterina Orban, consilier cultural. De asemenea, a fost prezentă şi Alexandrina Nicoleta Huszarik, directoare a Grupului Şcolar „Jozef Gregor Tajovský”, singurul liceu din România cu limbă de predare slovacă.

Literatura slovacă din Nădlac, în urmă cu aproape un deceniu a pierdut trei reprezentanţi de seamă – Ondrej Štefanko (1949-2008), Adam Suchanský (1958-2008) şi Štefan Dováľ (1850-2011). Pentru cei plecaţi, dar care au lăsat în urma lor o amintire care va fi greu de şters, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere. Acest scurt moment de tristeţe şi veşnică aducere aminte a fost luminat de o undă de bucurie, pricinuit de faptul că Ondrej Štefanko ar fi împlinit anul acesta o vârstă rotundă, respectiv 70 de ani.

După cum ne spunea colaboratoarea noastră, Gabriela Adina Marco, „Invitaţii din străinătate, şi invitaţii din Arad, precum şi „goştii” din Nădlac, au citit din creaţiile lor literare, iar traducerile din şi în limba slovacă/română au fost realizate de conf. univ. dr.  scriitoarea Dagmar Maria Anoca în colaborare cu Lucian Alexiu, dar şi de însăşi autorii nădlăcani.

Creaţiile literare cu care autorii s-au prezentat în faţa cititorilor avizi de frumuseţea cuvintelor „ce din coadă au sunat”, cum spunea Poetul, au fost extrem de apreciate de cei prezenţi la această adevărată cafenea literară“.

În final, ca un adevărat şi inspirat reprezentant al cititorilor, prof. Maria Totorean a mulţumit invitaţilor, rostind un adevărat laudatio adus cărţii şi creatorilor de frumos prin peniţa fermecată: „Scriitorii scriu pentru cititori. Eu sunt o cititoare. Toată viaţa am citit şi am iubit, am adorat cartea. Eu nu pot să scriu; nu pot să mă ridic la înălţimea dv. Poezia este suflet, este minte, este înălţare. Este cea mai înaltă creaţie a cuvântului. Sunt foarte bucuroasă că am petrecut o clipă alături de dv.

Manifestarea a luat sfârşit cu dorinţa declarată ca asemenea întâmplări literare să aibă loc cât mai des posibil.

Recomandările redacției