S-a stins din viata scriitorul si profesorul universitar Daniel Vighi, cel care in urma cu doar doua zile a primit si titlul de cetatean de onoare al Timisoarei. Acesta s-a născut la 9 octombrie 1956 la Lipova.

Scriitorul in varsta de 66 de ani era internat in spital de mai multa vreme.

Ilustrul intelectual a absolvit in 1980 cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii de Vest din Timisoara, iar cinci ani mai tarziu a debutat cu volumul de proza scurta „Povestiri cu strada Depozitului”, pentru care a si primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor.

In Decembrie 1989 a participat la miscarile de protest de la Timisoara care au declansat Revolutia anticomunista.

A publicat zeci de volume de-a lungul anilor, nu doar de proza, ci si diferite studii, eseuri.

Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, ASPRO, membru fondator al Societatii Timisoara, al Aliantei Civice si a fost membru al Partidului Aliantei Civice.

A fost de asemenea coautor si semnatar al Memorandumului pentru constructia regionala a Romaniei, 2001, presedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timisoara.

In ultima sedinta de plen a Consiliului Local Timisoara, Daniel Vighi a primit titlul de cetatean de onoare al Timisoarei, ce i-a fost inmanat sotiei scriitorului.

Scriitorul Daniel Vighi a murit sâmbătă, 26 noiembrie, la 66 de ani, după ce în urmă cu două zile a primit titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Anunțul a fost făcut de Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a vorbit despre implicarea lui Daniel Vighi și modul în care a marcat viața orașului.

”Daniel Vighi a marcat viața Timișoarei atât de profund și iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru orașul lor o pot face.

Implicarea lui în scrierea Proclamației de la Timișoara, activismul civic și credința în valorile democrației, profundul respect față de Timișoara europeană, speranțele semănate în Societatea Timișoara, încăpățânarea de a apăra patrimoniului orașului, talentul și farmecul cu care scotea la lumină și făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale – au schimbat definitiv orașul și pe noi.

Alaltăieri am decernat titlul de cetățean de onoare al Timișoarei, pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire și care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viață ai scriitorului, cu colaboratori, foști studenți, oameni care îl apreciază și cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri și istoria ultimelor decenii a Timișoarei: cu rezistența prin cultură, curaj, speranță și multă luptă. Dar niciodată abandon.

Astăzi, după o cruntă suferință, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moștenire civică și literară pe care ne-a lăsat-o.

Odihnește-te în pace, Daniel Vighi! Timișoara nu te va uita”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Recomandările redacției